NJEMAČKA: EVANGELISTIČKA CRKVA PROTIV RANIH BOŽIĆNIH PRODAJA

Evenagelička crkva u Njemačkoj započela je ovog tjedna akciju pod nazivom "Advent je u prosincu" koja je usmjerena protiv rastuće komercijalizacije božićnih praznika i sve ranijeg početka prigodnih božićnih prodaja.

U tu svrhu je tiskana i propagandna brošura pod nazivom "Sve u svoje vrijeme", koja će biti dijeljena vjernicima. Crkva se također protivi otvaranju trgovina nedjeljom za vrijeme Adventa, što su zatražili neki trgovci.

Kako je priopćio glasnogovornik Evangelističke crkve u Stuttgartu Andreas Foehl, sve raniji početak umjetnog stvaranja božićnog ugođaja u pješačkim zonama gradova dovodi u pitanje ugođaj ostalih velikih crkvenih praznika poput Svih svetih. Crkva nipošto nije protiv darivanja i uživanja u tradicionalnim božićnim specijalitetima poput paprenjaka, ali smatra da bi to trebalo biti ograničeno na tjedne prije Božića, smatra Foehl. Adventsko vrijeme bi trebalo biti rezervirano za obitelj i pripremu na najveći kršćanski obiteljski blagdan što nikako nije moguće već u listopadu, zaključio je Foehl.

Njemački trgovci su ove godine dodatno uranili s prodajom božićnih proizvoda tako da su se paprenjaci, sv. Nikola od čokolade i ostali tradicionalni proizvodi mogli kupiti već sredinom kolovoza po najvećim ljetnim vrućinama.

Njemačka po preuranjenom božićnom ugađaju, čini se, nije usamljena, jer je čuvena londonska robna kuća Harrods s božićnom rasprodajom ove godine započela već 5. kolovoza.

(Hina) xnkre ybr

Pročitajte više