NJEMAČKA: NAKON LOKALNIH, UPITAN ISHOD PARLAMENTARNIH IZBORA

Dva dana nakon njemačkih lokalnih izbora i gubitka Kršćanskodemokratske unije (CDU) na njima te prekida trenda rasta popularnosti demokršćana, politički analitičari u utorak ishod parlamentarnih izbora u Njemačkoj za dvije godine ponovo drže otvorenim.

Šef Emnida, vodećeg instituta za praćenje političkih kretanja u Njemačkoj, Klaus Peter Schoeppner tvrdi da njemački kancelar, socijaldemokrat Gerhard Schroeder, ponovo ima izgleda da do 2006. poveća svoju popularnost i po treći put pobijedi na izborima za Bundestag.

Schoeppner je, analizirajući za dnevnik "Bild" nedjeljne izbore u saveznim pokrajinama Saska i Brandenburg, u kojima su obje velike građanske stranke Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) i Kršćansko-demokratska unija (CDU) izgubile glasove, zaključio da je vrijeme političkog uzleta šefice CDU-a Angele Merkel zaustavljeno.

CDU i Merkel sve više i više gube ulogu alternative sadašnjoj vladi Gerharda Schroedera, smatra Shoeppner te primjećuje da reformski prijedlozi i alternative demokršćanske Unije CDU/CSU više ne dopiru do birača. On zaključuje da su demokršćani, jednako kao i nakon ujedinjenja 1990., propustili priliku za istinske promjene u društvu.

Njemački kancelar Schroeder, čija se SPD doduše nalazi na najnižoj točki popularnosti u poslijeratnoj povijesti, na kraju bi ipak mogao profitirati od svog čvrstog i nepokolebljivog stajališta glede provođenja socijalnih reformi, osobito ako dođe do oporavka gospodarstva, smatraju analitičari. U tom slučaju će se Schroeder u očima birača potvrditi kao sigurni i neprikosnoveni političar, dok će Merkel biti kažnjena zbog dvolične politike svoje Unije CDU /CSU. Demokršćani su, naime, zbog većine u gornjem domu parlamenta Bundesratu, bez čijeg zelenog svjetla ne bi bilo moguće donošenje reformi, u istoj mjeri odgovorni za donošenje zakona koji smanjuju povlastice socijalno ugroženih birača. Analitičari stoga drže da bi birači, s obzirom na činjenicu da je Unija CDU/CSU na svojim skupovima istovremeno napadala saveznu vladu zbog socijalnih reformi, mogli kazniti demokršćansku dvoličnost.

Gerhard Schroeder već se jednom, u ljeto 2002., uspio izvući iz političke nepopularnosti i promišljenom predizbornom kampanjom pobijediti na izborima.

(Hina) xnkre ybr

Pročitajte više