NJEMAČKA: STRANCI KOJI NE ZNAJU JEZIK MOGLI BI IZGUBITI BORAVIŠNI STATUS

Strancima koji u dovoljnoj mjeri ne vladaju njemačkom jezikom ubuduće prijete sankcije koje ne isključuju i ukidanje boravišnog statusa, proizlazi iz nacrta novog useljeničkog zakona čije je dijelove objavio u četvrtak dnevnik "Frankfurter Rundschau". L

Kako nadalje piše ovaj dnevnik, pozivajući se na povjerljivi dokument koji je sastavila radna parlamentarna grupa zadužena za prijedlog novog useljeničkog zakona, stranci koji se na njemačkom jeziku nisu kadri sporazumjeti "niti u najjednostavnijem obliku" biti će prisiljeni na tzv. integracijske kurseve. Ukoliko niti pohađanje tečaja ne pokaže rezultate, pogođenom strancu bi mogla biti uskraćena socijalna i pomoć za nezaposlene a u krajnjem slučaju bi uslijedio i gubitak boravišnog statusa te protjerivanje iz zemlje. Ove mjere ne bi vrijedile samo za novopridošle strance nego i za one koji već godinama žive u Njemačkoj.

Tzv. pitanje integracije je jedno od onih oko kojih se stranke vladajuće socijaldemokratsko-zelene koalicije i demokršćansko-liberalne oporbe spore otkako je Ustavni sud zbog tužbe oporbe poništio donošenje useljeničkog zakona zbog porceduralnih grešaka te ga vratio u pripremnu fazu. Očekuje se da će useljenički zakon biti donesen do ljetne pauze, a on bi Njemačku po prvi put u njezinoj povijesti trebao definirati kao useljeničku zemlju.

(Hina) xnkre ybr

Pročitajte više