Njemačka Unija CDU/CSU prikuplja potpise protiv ulaska Turske u EU

NJEMAČKA Demokršćanska Unija CDU/CSU pokrenut će u akciju prikupljanja potpisa njemačkih građana protiv planiranog ulaska Turske u Europsku uniju, nakon što su predsjednica Kršćanskodemokratske unije (CDU) Angela Merkel i predsjednik Kršćansko socijalne unije (CSU) Edmund Stoiber podržali u ponedjeljak inicijativu nekih članova čelništva CSU-a za prikupljanjem potpisa s tim ciljem.

Predsjednica CDU-a Merkel najavila je da bi se potpisima građana istovremeno tražilo, od Unije CDU/CSU propagirano, "privilegirano partnerstvo Turske i EU-a".

Stoiber je još jednom oštro kritizirao prošlotjednu odluku Europske komisije koja je proporučila početak pregovora s Turskom. On smatra da je za Tursku, zbog silnih ograničenja koja ovu zemlju u slučaju članstva u EU-u očekuju, Unijina inačica "privilegirano partnerstvo" povoljnija.

Savezna vlada oštro je kritizirala Unijine planove za prikuljanje potpisa. Glasnogovornik vlade Hans Langguth smata da su Unijini potezi "daleko od realnosti". On je podsjetio da je sadašnji Unijin stav "apsurdan" jer da su sve dosadašnje demokršćanske savezne vlade uključujući i vladu Helmuta Kohla podržavale pregovore s Turskom glede ulaska u EU.

Namjeru o pokretanju akcije sakupljanja potpisa protiv ulaska Turske u EU oštro su kritizirale i Udruge Turaka u Njemačkoj. Predsjednik Zajednice Turaka u Njemačkoj Haki Keskin je namjeru demokršćana okarakterizirao kao "objavu rata protiv Turske i Turaka koji žive u Njemačkoj". Keskin smatra da Unija ovom akcijom želi privući radikalno desne birače.

I unutar same Unije postoje ograde od planirane akcije. Potpredsjednik Unijinog zastupničkog kluba u Bundestagu i unutarnjopolitički glasnogovornik Wolfgang Bosbach (CDU) smatra da postoje bolji načini za ukazivanje na ovaj problem.

CDU je već jednom profitirao od slične akcije sakupljanja potpisa kada je 1999. sadašnji premijer savezne pokrajine Hessen Roland Koch pobijedio na lokalnim izborima zahvaljujući akciji prikupljanja potpisa protiv uvođenja olakšica pri dobivanju dvostrukog državljanstva, koje je vlada Gerharda Schroedera uvela kako bi strancima koji žive u Njemačkoj olakšala integraciju.

Prema posljednjim ispitivanjima javnog mišljenja većina građana Njemačke podržava početak pregovora s Turskom.

Pročitajte više