Njemačka: Zahtjevi za produženje radnog vremena

NJEMAČKI sindikati odbili su danas zahtjeve poslodavaca i demokršćanske oporbe za produženjem radnog vremena.

Predsjednik Njemačke udruge sindikata (DGB) Michael Sommer smatra da bi produženjem radnog vremena bila spriječena otvaranja novih radnih mjesta te time uništena perspektiva za nezaposlene. Planirano produženje radnog vremena u javnim službama bi uništilo 100.000 radnih mjesta, drži Sommer.

Povod za novonastalu diskusiju oko radnog vremena u Njemačkoj je ukidanje tarifnog ugovora za radnike u javnim službama kojim bi radni tjedan sa sadašnjih 38,5 bio produžen na 40 ili 42 sata dok bi dohodak ostao isti.

Bavarski premijer Edmund Stoiber i predsjednik Kršćansko demokratske unije (CSU) smatra da bi se i cjelokupna industrija trebala ugledati na javne službe. I predsjednica Kršćansko demokratske unije (CDU) Angela Merkel smatra da je produženje radnog vremena uz istovremeno zamrzavanje plaća jedini način da se zaustavi odljev radnih mjesta u inozemstvo.

Nekoliko vodećih njemačkih tvrtki, među kojima je i Siemens, je prošli tjedan najavilo zatvaranje pogona u Njemačkoj i otvaranje novih u inozemstvu. Predsjednik Udruge njemačkih industrijskih i trgovačkih komora Ludwig Georg Braun je, zbog visoke cijene rada u Njemačkoj, industriji preporučio otvaranje pogona u inozemstvu zbog čega je od vladajuće Socijaldemokratske stranke njemačke (SPD) bio optužen za "pomanjkanje patriotizma". DGB je u slučaju produženja radnog vremena najavio štrajkove.

Pročitajte više