Njemačke firme očekuju stagnaciju gospodarstva u ovoj godini

Foto: EPA

Njemačko gospodarstvo koči slaba domaća potražnja, a probleme mu zadaju i visoki troškovi energije i manjak kvalificiranih radnika, ugrožavajući konkurentnost, upozorili su poslovni čelnici u istraživanju Udruge njemačkih industrijskih i trgovinskih komora (DIHK).

Gospodarska aktivnost ne slabi, ali ni ne jača, rekao je izvršni direktor DIHK-a Martin Wansleben na predstavljanju rezultata istraživanja u četvrtak u Berlinu.

Tek nešto manje od 30 posto firmi smatra poslovnu klimu pozitivnom

Prema istraživanju, tek nešto manje od 30 posto kompanija trenutnu poslovnu klimu smatra pozitivnom, a više od 25 posto lošom.

Više od polovine kompanija brinu kontinuirani voski troškovi energije i sirovina, manjak kvalificirane radne snage i troškovi rada, navode autori istraživanja.

"To pokazuje da je konkurentnost brojnih kompanija i Njemačke u cjelini trenutno pod velikim pritiskom", konstatira direktor udruge Martin Wansleben

"Izjalovile su se nade iz proteklih mjeseci"

"Izjalovile su se nade iz proteklih mjeseci da bi motor domaćih poduzeća mogli biti dobro poslovanje u inozemstvu ili oporavak domaće potražnje", zaključio je dužnosnik DIHK-a. "Dogodilo se upravo suprotno: gospodarstvo i dalje koče slaba domaća potražnja i veliki strukturni izazovi", naglasio je.

Samo četvrtina anketiranih tvrtki planira veća ulaganja i stručnjak udruge upozorava na "alarmantne naznake postupne deindustrijalizacije".

DIHK u ovoj godini predviđa stagnaciju gospodarstva, a vlada i vodeći ekonomski instituti u najboljem slučaju tek marginalni rast.

Pročitajte više