NJEMAČKI POVIJESNI MUZEJ POSTAVLJA IZLOŽBU O PRVOM SVJETSKOM RATU

Njemački povijesni muzej u Berlinu u povodu 90. obljetnice izbijanja Prvog svjetskog rata početkom kolovoza planira postaviti veliku tematsku izložbu s posebnim osvrtom na političke i socijalne posljedice po cijelu Europu i posebno balkansku regiju.

Za izložbu koja će pod naslovom "Svjetski rat 1914-1918. Događaj i sjećanje" biti otvorena od početka svibnja do sredine kolovoza, više je od 100 institucija i pojedinaca iz cijelog svijeta posudilo eksponate. Izloženi dokumenti, predmeti i razni artefakti sezat će od vojne opreme do svjedočanstava o svakodnevnom životu.

Izložba se sastoji od tri dijela, najavio je muzej. Prvi dio, naslovljen "Iskustvo", pokazuje kako je prvi globalni konflikt 20. stoljeća tehničkim i industrijskim napretkom promijenio sve dotadašnje vrijednosti. Predodžbe i vrijednosni sustavi s kojima su umiješane nacije krenule u rat u vrlo su kratkom vremenu posve izgubile svoje dotadašnje značenje.

U drugom dijelu pod naslovom "Novi poredak", prikazane su političke i socijalne posljedice rata po novi ustroj Europe i posebno balkanske regije. Izložba će govoriti i o poteškoćama svih koji su se iz rata vratili kao i svih protjeranih, izbjeglih i nasilno preseljenih.

Treći dio izložbe nosi naslov "Sjećanje" i dokumentira kako su ljudi podnijeli i preradili događaje Prvog svjetskog rata do danas.

(Hina) xsd

Pročitajte više