Njemački Ustavni sud odbio zahtjev za povratom nekretnina

NJEMAČKI Ustavni sud u Karlsruheu odbio je u srijedu zahtjev za povratom nekretnina, koje su nacionalizirane u razdoblju između 1945. i 1949. u sklopu zemljišne reforme na području tzv. sovjetske okupacijske zone, odnosno kasnije Njemačke Demokratske Republike (DDR).

Radi se o zahtjevu skupine bivših vlasnika, među kojima je i princ August od Hannovera, koja je podnijela tužbu protiv presude Ustavnog suda iz 90-ih godina, kojom je isključena mogućnost povrata nekretnina u koje, osim šuma i poljoprivrednih zemljišta, spada i nekoliko dvoraca.

Tužitelji su smatrali da je tadašnja vlada Helmuta Kohla odričući se, tijekom pregovora o ujedinjenju dviju njemačkih država, prava na povrat nacionaliziranog zemljišta, povrijedila međunarodno pravo, a time i njemački Ustav.

Ustavni sud je tada ustvrdio da Vlada isplatom odštete vlasnicima nacionaliziranog zemljišta, do koje je došlo 90-ih, učinila sve kako bi bili zadovoljeni kriteriji međunarodnog prava.

Nacionalirizirano zemljište, koje je poslije rata dodijeljeno na korištenje zemljoradnicima, u jeku njemačkog ujedinjenja preneseno je na dotadašnje korisnike, a ne na izvorne vlasnike.

Tadašnja vlada istočne Njemačke time je htjela postići da imovina ostane u rukama građana bivšeg DDR-a.

Pročitajte više