Nove članice Vijeća sigurnosti ususret izazovima s Irakom

VIJEĆE sigurnosti UN-a u srijedu je dobilo pet novih nestalnih članica Njemačku, Španjolsku, Čile, Pakistan i Angolu koje svoj mandat započinju u doba velikih izazova mogućeg rata u Iraku.

Vijeće sigurnosti u 2002. godini bavilo se prvenstveno razoružanjem Iraka, krizom na Bliskom istoku i borbom protiv terorizma koji su ugrožavali svjetski mir i sigurnost o kojem Vijeće brine.

Nove članice Njemačku, Španjolsku, Čile, Pakistan i Angolu kandidirale su njihove regionalne skupine, a izabrala Opća skupština UN-a. One su u srijedu započele svoj dvogodišnji mandat zamijenivši Irsku, Mauricijus, Norvešku, Singapur i Kolumbiju.

Predsjedanje Vijećem sigurnosti u siječnju od Kolumbije preuzima Francuska, a u veljači Njemačka koja ima ambicija postati stalna članica ´svjetske vlade´, kako Vijeće još nazivaju.

Hrvatska se službeno kandidirala za članicu Vijeća sigurnosti za 2007. držeći da je stekla dovoljno ugleda između ostalog nizom mirovnih misija u kojima sudjeluje kao i predsjedanjem jednim od važnih tijela UN-a, Ekonomsko socijalnim vijećem (ECOSOC).

Vijeće sigurnosti ima 15 članova, pet stalnih (SAD, Rusija, Kina, Francuska i Velika Britanija) i 10 promjenljivih koji se biraju na dvije godine.

Pročitajte više