NOVI TEST ZA OTKRIVANJE RAKA DOJKE

Novi test za otkrivanje raka dojke koji će liječnicima omogućiti provjeru genetske slike tumora i prilagodbu terapije svakom bolesniku, mogao bi biti dostupan potkraj godine, rekli su istraživači.

Dr. Alane Koki, glavni istraživač francuske biotehnološke tvrtke Ipsogen, rekao je na konferenciji da će test liječnicima dati informacije o genima tumora kako bi lakše izabrali najbolju terapiju.

"Razumijevanje razlika u genskoj ekspresiji pomoći će pacijentima i liječnicima da izaberu najdjelotvorniju terapiju", rekao je Koki na 4. europskoj konferenciji o raku dojke.

Čip za određivanje profila raka dojke (BCPC) provjerava genetski "potpis" raka i mogao bi biti usavršen do ljeta. BCPC, koji istodobno mjeri ekspresiju više od 900 gena, zamišljen je kao dopuna konvencionalnim dijagnostičkim metodama kliničke procjene raka dojke, napomenuo je Koki na konferenciji.

Četvrtina Europljanki oboljelih od raka, boluje od raka dojke. Procjenjuje se da je 2000. godine od te vrste raka oboljelo 346.118 žena i umrlo 129.000.

Na konferenciji o raku dojke sudjeluje 4000 stručnjaka iz 80 zemalja.

(Hina) xdgk ydgk

Pročitajte više