Novinar Al-Jazeere dobitnik nagrade za mir u Španjolskoj

NOVINARU arapske satelitske televizije alJazeere Tayseeru Alouniju, španjolskom državljaninu optuženom da je pripadnik alQaede, španjolska nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava fondacija Francisca Mateos u nedjelju je dodijelila nagradu za mir.

Javnosti je Alouni najpoznatiji po intervjuima s Osamom bin Ladenom nedugo nakon napada na SAD 11. rujna, a uhićen je u rujnu 2001. po nalogu španjolskog suda te je optužen da je dobavljao novac i informacije operativcima, kao i za regrutiranje boraca al-Qaede.

Njegovo je uhićenje izazvalo zgražanje arapskih organizacija za zaštitu ljudskih prava, novinara i kolega s al-Jazeere, koji su njegovo zatvaranje nazivali napadom na slobodu medija.

Alouniju je ova nagrada dodijeljena za njegovo praćenje ratova u Iraku i Afganistanu, tijekom čega je portretirao brutalnost obaju sukoba te se borio protiv manipuliranja putem medija, objavili su iz te fondacije. Ujedno, ovo je priznanje i znak solidarnosti, dodaje se.

Datum suđenja Alouniju još uvijek nije određen, a on je pušten uz jamčevinu iz zatvora u listopadu ove godine zbog medicinskih razloga, kada je izjavio da je uvjeren kako će španjolsko sudstvo dokazati njegovu nevinost. Priznao je kako je iz solidarnosti pomagao financiranje sirijskih izbjeglica u Afganistanu i Turskoj, no negira da je riječ o pripadnicima terorističke skupine.

Pročitajte više