NOVO KRILO MARIINSKA PREMA FRANCUSKOM ĆE PROJEKTU STAJATI DVJESTO MILIJUNA EURA

PETERBURG, 31. svibnja 2004. (Hina/AFP) Ruske su vlasti potpisale ugovor s uredom francuskog arhitekta Dominiquea Perraulta o izgradnji novog krila kazališta Mariinsk koje je u sovjetsko doba bilo poznato pod imenom kazalište Kirova u SanktPeterburgu koje će stajati dvjesto milijuna eura, priopćilo je u ponedjeljak kazalište.

Prema ugovoru, gradnja nove zgrade ukupne površine od 39.000 četvornih metara, s dvoranom koja će moći primiti dvije tisuće gledatelja, trebala bi se završiti u kolovozu 2008. Postojeća zgrada može primiti 1.600 gledatelja.

Ugovor su potpisale ruska Savezna agencija za kulturu i agencija arhitekta Dominiquea Perraulta koja je pobijedila na natječaju u lipnju 2003., dodaje služba kazališta za odnose s javnošću.

Projekt francuskog arhitekta, autora francuske državne biblioteke u Parizu, zgrada je od stakla, s metalnom konstrukcijom bez određenog oblika koja podsjeća na čahuru.

Na natječaju je sudjelovalo jedanaest ultramodernih projekata za izgradnju novog krila kojim će se proširiti glasovito rusko kazalište iz 1860., smješteno u samom središtu bivše carske prijestolnice.

(Hina) xvrad ysb

Pročitajte više