o knjizi zdravka gavrana "ivan pavao II., suvremeni svijet i kraljevstvo božje"

Članci, rasprave i ogledi pisca i publicista Zdravka Gavrana, nastali u razdoblju od 1986. do danas i okupljeni u knjizi "Ivan Pavao II., suvremeni svijet i kraljevstvo Božje", predstavljeni su večeras u Hrvatskoj kulturnoj zakladi u sklopu tribine "Hrvatsko slovo uživo".

Autor je knjigu posvetio trećem pastirskom pohodu pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj u lipnju ove godine, a između njezinih korica odabrani su napisi koje je objavljivao u razdoblju od 17 godina u listovima "MI", "Glas Koncila" i "Crkva u malom" (glasilo župe Kraljice Svete Krunice iz Zagreba).

Urednik knjige pater Ivan Iko Mateljan istaknuo je da naslov knjige najbolje svjedoči o njezinomu sadržaju - vrednotama na koje suvremenoga čovjeka poziva papa Ivan Pavao II. kako bi se stvorilo kreativno ozračje u kojemu je moguće ostvariti kraljevstvo Božje.

Glavni urednik "Glasa Koncila" Ivan Miklenić smatra da je Gavranova knjiga značajna zato što su u njoj sabrana promišljanja suvremenoga angažiranog vjernika koji je upoznao suvremenu crkvenu misao.

Za Miklenića, knjiga je poruka vjernicima i crkvenoj hijerarhiji. Kad je riječ o vjernicima, dodao je, dvostruki je to govor - svjedočanstvo je autorova vjerničkog uvjerenja, ali i njegove pomoći čitatelju da pronikne u tu vjerničku stvarnost.

Crkvenoj hijerarhiji koja je, rekao je Miklenić, često inertna, upućena je jasna poruka da se mora mijenjati u novim okolnostima.

Sociolog Stipe Tadić upozorio je da je za autora pojam "kraljevstva Božjega" na prvome mjestu duhovno-moralna kategorija koju ne poistovjećuje s Crkvom. Po Tadićevim riječima, autor je u knjizi 'detektirao cijelu paletu' problema suvremenoga svijeta, a njegovi ogledi pridonijet će njihovoj autentičnoj provjeri.

Sam autor svjestan je pak, kako je rekao, fragmentarnosti svojega pristupa događajima u općenito turbolentnome vremenu na koje se osvrće.

Knjigu je objavio Dominikanski samostan Kraljice Svete Krunice u Zagrebu.

(Hina) ip ln

Pročitajte više