O nacrtu Zakona o medijima raspravljali predlagač i struka

JAVNA rasprava o nacrtu zakona o medijima koji bi s novim zakonom o elektroničkim medijima i nedavno usvojenim o HRT-u trebao upotpuniti cjelinu medijskog zakonodavstva održana je danas u Hrvatskom novinarskom društvu (HND).

U razgovoru s predstavnicima HND-a, Foruma 21, Hrvatske udruge radija i novina, te Nacionalne udruge televizija, u ime predlagača zakona ministar kulture Antun Vujić kazao je da se zakonom želi proširiti autonomija i sloboda medija, ali i zaštiti prava novinara, posebno u slučajevima promjene programske osnove u medijima u kojima su zaposleni.

Još nije određen datum upućivanja zakona u saborsku proceduru, no po riječima ministra Vujića, to bi se moglo dogoditi u narednih nekoliko mjeseci.

Zakonom se želi uvesti red u hrvatski medijski prostor koji bi trebao funkcionirati u javnom interesu, kazao je Vujić.

Tvrdi da je zakon u potpunosti usklađenim s medijskim odredbama Europske unije, te da bi riješio pitanja transparentnosti vlasništva. Predviđa se uvođenje evidencija financiranja medija i zabrana istodobnog obavljanje radijske i televizijske djelatnosti.

Nakladnici medija bili bi obvezni jednom godišnje objavljivati vlasničku strukturu i programsku koncepciju, a po prvi put bi se uredila pitanja distribucije novinskih tiskovina, kazao je Vujić.

Dodao je kako se pri izradi nacrta posebna pažnja posvetila i zaštiti "građana od medija", odnosno prava na ispravak netočno objavljenih informacija.

Odvjetnica Vesna Alaburić ustvrdila je da prijedlog zakona u nekim odredbama predstavlja "korak unazad" od Zakona o javnom priopćavanju kojega bi trebao zamijeniti.

Smatra da je novi zakon restriktivniji u odnosu dostupnosti informacija novinarima, a zamjera i što je proširen popis informacija koje se smatraju tajnom.

Takve odredbe, kao i zahtjev da ispravak netočne informacije mora biti duži od osnovne vijesti, loše su za medije, mišljenja je Alaburić.

Vujić je takve primjedbe odbacio tvrdeći da su one usmjerene zaštiti vlasnika i nakladnika, a ne samih medija.

(Hina) am so

Pročitajte više