obilježen dan zagrebačkoga filozofskog fakulteta

Reforma nastavnih programa i traženje najpovoljnijega položaja zagrebačkoga Filozofskog fakulteta u sklopu zagrebačkoga Sveučilišta te izgradnja nove zgrade u kojoj će biti smještena biblioteka, glavne su zadaće Filozofskoga fakulteta u narednome razdoblju na koje je ukazao dekan Neven Budak na današnjoj proslavi Dana fakulteta.

"Najava izgradnje bibliotečnoga aneksa najbolja je vijest koju mogu objaviti nazočnima uz napomenu da bi za oko tri godine ta nova zgrada, u sklopu koje će biti i studentski restoran te čitaonica s 500 sjedišta, mogla otvoriti svoja vrata", rekao je Budak.

Za tu investiciju osigurano je 36 milijuna kuna, a još 15 milijuna kuna za obnovu matične zgrade Filozofskoga fakulteta, znači ukupno 51 milijun kuna i to u sklopu kredita koji je odobren zagrebačkome Sveučilištu, objasnio je.

Budak je rekao kako se iznos od 15 milijuna kuna za obnovu i uređenje glavne zgrade trebaju utrošiti do kraja sljedeće godine tako da će se u tekućoj akademskoj godini raditi paralelno s građevinskim radovima.

Osim toga, dekan je istaknuo, da će Filozofski fakultet sustavno raditi i na jačanju prepoznatljivosti te visokoškolske ustanove u vizualnome smislu - logo, dizajn dokumenata, a posebice na podizanju kvalitete nastave na svim razinama - dodiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj.

Zbog porasta vlastitih prihoda Filozofski fakultet je među rijetkima koji ispunjava sve obveze prema zaposlenicima iz Kolektivnoga ugovora, pa će se tako, istaknuo je Budak, ovaj mjesec prvi put zaposlenicima biti isplaćen i višak radnih sati te honorarni rad.

Trenutačno, Filozofski fakultet ima 612 zaposlenika, među kojima i 105 redovitih i 42 izvanredna profesora, 103 znanstvena novaka te 108 zaposlenih u stručnim službama.

Prorektorica za međunarodnu suradnju zagrebačkoga Sveučilišta Vlasta Vizek-Vidović čestitala je slavljenicima na izvrstnim rezultatima ostvarenim tijekom prošle akademske godine ali ih je i pozvala da učine sve što im je moguće da pridonesu izgradnji integriranoga internacionalnog sveučilišta.

Biserka Cvjetičanin, zamjenica ministra kulture, istaknula je pak važno mjesto koje tradicija jamči Filozofskome fakultetu na putu prema društvu znanja koje se temelji na doživotnom i kvalitetnomu obrazovanju za sve.

Na svečanosti dodijeljena su i priznanja uglednim profesorima, vrstnim studentima i drugim zaposlenicima Filozofskoga fakulteta.

Tako su povelju za životno djelo primili profesori Ivo Maroević i Milivoj Solar, a godišnju nagradu, odnosno Medalju fakulteta profesor Tomislav Raukar za izniman rad ostvaren u sklopu novopokrenute izdavačke djelatnosti toga fakulteta - FF pressa.

U sklopu izdavačke djelatnosti tiskane su i posebne knjižice posvećene zaslužnim profesorima toga fakulteta koje su primili professori emeritusi Viktor Žmegač i Ivan Kampuš.

Pročitajte više