Obilježena 11. obljetnica HRZ-a i PZO-a

HRVATSKO ratno zrakoplovstvo (HRZ) i protuzračna obrana danas su prigodnom svečanošću u Domu Hrvatske vojske ´Zvonimir´ obilježili 11. obljetnicu ustroja.

Podsjećajući na te dane, zapovjednik HRZ i PZO brigadni general Josip Štimac naglasio je kako su u to ratno vrijeme pri zapovjedništvima djelovale zrakoplovne postrojbe u kojima su bili ljudi koji su napustili tadašnju JNA, a letjeli su i borbene zadaće izvršavali sa zrakoplovima poljoprivredne i sportske avijacije.

Hrvatska, kojoj je tada nametnuta zabrana nabavke oružja bila je prisiljena osloniti se na vlastite snage i u kratkom vremenu stvorila je zrakoplovstvo koje je uvelike pridonijelo u oslobodilačkim akcijama ´Bljesak´ i ´Oluja´, rekao je Štimac.

Čestitavši pripadnicima HRZ i PZO njihov dan načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general Petar Stipetić naglasio je da su odgovorno i savjesno izavršavali svoje zadaće.

´Sjećam se stvaranja prvih postrojbi i početaka HRZ´, rekao je Stipetić, dodavši da su pripadnici HRZ-a koji su

napustili bivšu JNA, njih oko 450, u pravom trenutku znali odabrati stranu.

´Imali ste mogućnost učiniti nemoguće´, nastavio je, naglasivši da su održavali tehniku više srcem i znanjem nego novcem i djelovima koji su im stajali na raspolaganju.

I u budućnosti nas ne čeka ništa ljepšeg, ali nadam se da će ova država uvidjeti što znači zrakoplovstvo i da će mu dati potrebna novčana sredstva, zaključio je.

Pozvao je sve da i dalje savjesno i odgovorno izvršavaju zadaće te da doprinesu preustroju HRZ i PZO u moderan sustav koji će i dalje biti oslonac i potpora ostalom dijelu Oružanih snaga.

Ministrica obrane Željka Antunović naglasila je da HRZ čekaju novi izazovi te da čvrsto vjeruje i da će učiniti sve da se u tome uspije.

Na svečanosti je pročitano i pozdravno pismo predsjednika Republike i Vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Stjepana Mesića, a uručena su i priznanja i nagrade istaknutim pripadnicima HRZ i PZO-a.

Pročitajte više