OBILJEŽENA 65. OBLJETNICA NAPADA NACISTIČKE NJEMAČKE NA POLJSKU I POČETKA DRUGOG SVJETSKOG RATA

Šezdeset i pet godina nakon 1. rujna 1939., kada je napadom nacističke Njemačke na Poljsku započeo Drugi svjetski rat, u srijedu su u Berlinu i nekim poljskim gradovima održane svečanosti odavanja počasti žrtvama tog strašnog sukoba.

U Berlinu je njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer položio vijenac na "Neue Wache", spomenik podignut u znak sjećanja na žrtve fašizma. Uz Fischera, počast žrtvama dali su poljski veleposlanik u Njemačkoj Andrzej Byrt, predsjednik Socijaldemokratske stranke (SPD) Franz Muenteferig, te predstavnici veleposlanstava Francuske, Rusije, Austrije, Litve, Češke, Bjelorusije i Ukrajine.

Tijekom dana u Berlinu se održavaju i druge manifestacije u znak obilježavanja napada koji je označio početak Drugog svjetskog rata.

Poljaci su u srijedu također odali počast žrtvama nacističkog napada 1. rujna 1939. u više gradova.

Prije zore prva je svečanost obilježavanja održana u Gdanjsku gdje su nacističke snage ispalile prve hice.

"Povodom 65. obljetnice agresije Hitlerove Njemačke na Poljsku na početku Drugog svjetskog rata odajem počast žrtvama koncentracijskih logora, radnih logora i getoa", kazao je poljski premijer Marek Belka. Tijekom nacističke okupacije Poljske ubijeno je šest milijuna Poljaka.

"Odajem počast milijunima žrtava nacističke i sovjetske invazije na Poljsku. Odajem počast svima onima koji su dali svoje živote u ime slobodne, suverene i demokratske Poljske", kazao je Belka u Gdanjsku.

Poljski predsjednik Aleksandar Kwasniewski je u Wielunu, gdje je njemačko zrakoplovstvo bacilo prve bombe 1. rujna 1939. godine, pozdravio poljsko-njemačko pomirenje "unatoč postojanju nesporazuma i zahtjeva za povratom".

"Dva su naroda uložila dosta napora kako bi prevladala nepovjerenje i uzajamne predrasude, iako nismo uvijek bili lišeni nesporazuma i zahtjeva za povratom koji se pojavljuju s vremena na vrijeme", kazao je Kwasniewski, aludirajući na inicijative organizacija prognanih u Njemačkoj ili zahtjeve za ratnim odštetama.

(Hina) xbis ydv

Pročitajte više