OBJAVLJENA PRVA DVA SVESKA IZABRANIH DJELA KLASIKA HRVATSKE KNJIŽEVNOSTI ANTE KOVAČIĆA

U povodu 150. obljetnice rođenja klasika hrvatske književnosti Ante Kovačića, zagrebački nakladnik "Dom i svijet" objavio je prva dva, od četiri, sveska kritičkog izdanja Kovačićevih Izabranih djela, kojih je urednik akademik Miroslav Šicel.

Prva knjiga sadrži Pripovijesti te Pripovjedačke i dramske fragmente, a priredio ju je Tihomil Maštrović. Drugu je knjigu priredila Hrvojka Mihanović-Salopek, a donosi Kovačićeve romane "Baruničina ljubav", "Fiškal" i "Među žabari".

Oba sveska sadrže opsežne pogovore s bogatim prilozima koji obuhvaćaju napomene, rječnik, tumač i kazala.

Znanstveno-kritičko izdanje, kako napominje nakladnik, temelji se na prvotnim izdanjima koje je autorizirao sam pisac.

Svi su tekstovi priređeni u skaldu sa suvremenim znanstvenim tekstološkim načelima. Objavljuju se izvorni tekstovi, pa su sve Kovačićeve stilske, morfološke, sintaktičke osobitosti ostale nepromijenjene. Sačuvani su svi autorovi padežni oblici, dijalektizmi i arhaizmi.

Druga dva sveska, kako je najavio izdavač, bit će objelodanjena u jesen.

Ante Kovačić rođen je 6. lipnja 1854. u Celinama kod Marije Gorice, uz rijeku Sutlu. Školovao se u Zagrebu, gdje je maturirao i završio pravo. Nakon diplomiranja 1878. oženio se s Milkom Hajdin s kojom je imao šestero djece.

Bio je vatreni pristaša Stranke prava i Starčevićev prijatelj. Radio je u odvjetničkim uredima u Zagrebu i Karlovcu. Doktorirao je 1887. na Pravnom fakultetu, a dvije godine kasnije seli se s obitelji u Glinu, gdje otvara samostalni odvjetnički ured, ali iste godine 3. prosinca 1889. pomračena uma umire u stenjevačkoj bolnici.

(Hina) pp/xmc ymc

Pročitajte više