OBJAVLJENA ZBIRKA FUŽINARSKIH IZREKA "NI KE KAJ KAN KLAST"

Profesorice hrvatskoga jezika Zlata BujanKovačević i Silvija Polak objavile su zbirku fužinarskih izreka "Ni ke kaj kan klast" (63 str.), koju su posvetile svojim prabakama i pradjedovima iz starih fužinarskih, vratarskih i beloselskih obitelji.

Zbirka "Ni ke kaj kan klast" (Nema mjesta da bi se nešto nekud stavilo ili Nema ničega da bi se igdje išta stavilo), koju je objavila Matica hrvatska Delnice i Podružnica Fužine sadrži oko 1260 fužinarskih izreka - izjava, natuknica, pitalica, poslovica, rugalica, uzrečica i td.

Na kraju knjižice objavljen je pogovor "Fužinarski govor", koji je skraćeni dio diplomske radnje Silvije Polak.

Govor Fužina obilježavaju i kajkavske i čakavske značajke, odnosno njihovo međusobno ispreplitanje, napominje Polak.

U literaturi se govor Fužina klasificira kao kajkavski i ubraja se u zapadno gorskokotarsku kajkavštinu.

"Ne smatramo se uzalud kajkavcima, mi, Fužinarci, Vratarci i Beloselci, a ovim smo izrekama kao autorice ove knjižice željele to i potvrditi", ističu u napomeni.

Uvodno autorice podsjećaju kako su njihove prabake i pradjedovi dobro znali "kaj če kan klast" pa su im uz odgoj i običaje, osim materijalnog i duhovnog blaga, uz brojne stare, autohtone, namrijeli i inačice poznatih hrvatskih govornih izreka koje izražavaju način života, moralne zasade, običaje, međusobne odnose i osjećaje uz neospornu duhovitost koju su obilato posjedovali.

(Hina) xmc ymc

Pročitajte više