Obljetnice Nacionalnog parka Plitvičkih jezera

Dvadeset i peta obljetnica upisa Nacionalnog parka Plitvičkih jezera na UNESCOvu Listu svjetske prirodne i kulturne baštine i 55. obljetnica proglašenja Plitvičkih jezera Nacionalnim parkom svečano će se 25. listopada proslaviti u tom prvom hrvatskom nacionalnom parku. L

Iznimna prirodna ljepota Plitvičkih jezera, slapova, bogatstvo flore i faune, šume i planinski zrak, šetnje šumskim stazama, veslanje te mnogi sadržaji za boravak i odmor, kao što su udobni hoteli i restorani s domaćim, ličkim ugođajem, na godinu privlače gotovo milijun posjetitelja sa svih kontinenata. Plitvička jezera nacionalnim su parkom proglašena godine 1949., a 1979. upisan je i na Listu svjetske prirodne i kulturne baštine UNESCO-a.

Tom jedinstvenom prirodnom fenomenu prijetila je opasnost od uništenja u Domovinskom ratu, na što je 1992. na Konferenciji o zaštiti Zemlje u Rio de Janeiru upozorio tadašnji predsjednik hrvatske Vlade Franjo Gregurić.

Osobita je to geološka i hidrogeološka krška pojava. Niz od 16 većih i nekoliko manjih jezera, odvojenih sedrenim barijerama, temeljni su fenomeni Nacionalnog parka.

Na području Parka su i prostrane šume, od kojih su neke zbog svojega prašumskog obilježja zaštićene kao poseban rezervat šumske vegetacije (Čorkova uvala). Raznolikost staništa i uvjeti za život omogućuju neometan razvoj mnogim biljkama i životinjama u vodi i na kopnu.

Rezultati sustavnih istraživanja flore viših biljaka Nacionalnog parka Plitvičkih jezera govore o 1146 biljnih vrsta, svrstanih u 109 porodica. Osim bogatstva vrsta, ta flora pokazuje i veliku raznolikost s obzirom na njihovo podrijetlo i rasprostranjenost. Obiluje i endemičnim vrstama, a mnoge su i Zakonom zaštićene.

Šume su zaslužne za opstanak vodenih ekosustava jezera i potoka, a najzastupljenija je obična bukva, na 73 posto površine, te obična jela na 22 posto.

Kao malo gdje u svijetu, na području Nacionalnog parka Plitvičkih jezera danas žive sve autohtone vrste životinja, a najbogatiji je "nevidljivi" svijet mikroorganizama i jednostaničnih životinja, te malih višestaničnih beskralješnjaka. Od sisavaca je tu i smeđi medvjed - simbol Parka, autohtoni vuk, ris, lisica, zec, tvor, vidra, jazavac, divlja mačka, divlja svinja, jelen, srna...

Osim svečane proslave obljetnica, otkrit će se spomen-ploča UNESCO-a kod ulaza u Nacionalni park, premijerno će se prikazati film "Plitvička rapsodija", a bit će otvorena i izložba "Orhideje Nacionalnog parka Plitvičkih jezera".

U Hrvatskoj je dosad proglašeno osam nacionalnih parkova i 10 parkova prirode, koji zauzimaju 5,3 posto državnog teritorija.

(Hina) xbma ydd

Pročitajte više