Obrana traži oslobađanje a optužba doživotnu za generala Galića

NA HAŠKOM suđenju generalu vojske bosanskih Srba Stanislavu Galiću, optuženom za granatiranje Sarajeva 1992/94., obrana je zatražila oslobađajuću presudu po svim točkama optužnice a optužba doživotni zatvor.

U završnim riječima optužbe i obrane, održanim ovoga tjedna, Galićevi su odvjetnici ocijenili da Tužiteljstvo Haškoga suda (ICTY) nije dokazalo navode prema kojima su u granatiranju Sarajeva namjerno gađani civili.

Također su ustvrdili da je broj žrtava znatno opao u razdoblju dok je Galić bio zapovjednik Sarajevsko-romanijskog korpusa, od rujna 1992. do kolovoza 1994. godine, što, prema njihovim riječima, opovrgava tvrdnje da je to bila kampanja protiv civila.

Za granatiranje tržnice Markale, 5. veljače 1994. godine, u kojem je ubijeno 66 a ranjeno 140 osoba, kazali su kako je nelogično da bi Galić zapovjedio napad koji će izazvati međunarodnu intervenciju.

Tužiteljstvo je prije toga u završnoj riječi zatražilo kaznu doživotnog zatvora za Galića koji je optužen za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja.

"To nisu bili zločini počinjeni u žaru borbe već zločini koji su trajali. U okolnostima kada se žrtve terora broje u stotinama tisuća, Tužiteljstvo smatra da je primjerena kazna doživotni zatvor", rekli su tužitelji u završnoj riječi.

Na suđenju koje traje od prosinca 2001. tužitelji su dokazivali da su snage kojima je Galić zapovijedao namjerno ciljale civilno stanovništvo u Sarajevu da bi vladu BiH prisilili na kapitulaciju.

(Hina) dh sd

Pročitajte više