Odbor za financije podržao izmjene Zakona o željeznici

Saborski Odbor za financije i državni proračun danas je podržao Vladin prijedlog izmjena Zakona o željeznici kojim bi se s realizacijom programa modernizacije hrvatskih željeznica umjesto početkom iduće godine krenulo početkom 2006.

Vlada je potrebu za navedenom zakonskom izmjenom obrazložila na način da sredstva za željeznice koja su za ovu godinu predviđena proračunom neće biti dovoljna za realizaciju svih programa.

Izmjenama se predviđa i brisanje odredbe po kojoj bi HŽ već u ovoj godini trebao dobivati 60 lipa iz trošarina na naftne derivate, odnosno oko 1,4 milijarde kuna godišnje.

Protiv predloženih izmjena glasovali su samo SDP-ovci, jer, kako je rekao Mato Crkvenac, one znače odustajanje i odugovlačenje s projektom modernizacije željeznice, znatno umanjuju mogućnost ulaganja te produljuju rokove za preustroj HŽ-a po europskim standardima.

Odbor je jednoglasno podržao izmjene Zakona o porezu na dohodak i Zakona o mirovinskom osiguranju, po kojemu bi se u mirovinu uključio i dodatak od 100 kuna plus šest posto.

Mirovine bi se, prema tom prijedlogu, dva puta na godinu usklađivale s rastom prosječne plaće, a u hrvatski mirovinski sustav uključilo bi se i 100-tinjak umirovljenika koji su mirovinu stekli u saveznim tijelima bivše SFRJ.

Kako bi se izbjeglo da porez na dohodak 'pojede' veću mirovinu, predloženo je da se s 2.550 na 3.000 kuna povisi iznos neoporezivog dijela mirovine.

Iako se nisu protivili navedenim zakonskim izmjenama, Damir Kajin (IDS) i Dragica Zgrebec (SDP) kazali su da je predviđen rast mirovina gotovo mizeran, ali da "bolje išta nego ništa".

Navedene zakonske izmjene podržao je i Odbor za rad, socijalnu politiku i zdravstvo.

(Hina) xtr ysšh

Pročitajte više