Odbor za Ustav podržao predloženi zakon o sprječavanju interesa; Odbor za turizam o privatizaciji hotela iduću srijedu

SABORSKI Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav danas je jednoglasno podržao Vladin konačni tekst zakona o sprječavanju sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti, o kojemu će sutra raspravljati Sabor.

Odbor je najavio podnošenje više amandmana, među kojima i onaj da državni dužnosnici ne mogu biti članovi nadzornih odbora u poduzećima, da za teške oblike sukoba interesa moraju potpisati izjavu da će podnijeti ostavku na svoju dužnost.

Više članova Odbora prigovorilo je i da je nužno bolje razraditi kada dužnosnici mogu primati darove i kakvi darovi mogu biti, a kako bi se otklonila mogućnost da ih se diskreditira zbog primanja dara od prijatelja ili rodbine.

Odbor se složio i da se izmijeni definicija sukoba interesa, koji će, ako to prihvati Sabor, predstavljati situaciju kada je nečiji privatni interes u suprotnosti s javnim interesom.

Svi članovi Odbora u raspravi su istaknuli nužnost donošenja ovoga zakona, među ostalim i kako bi se u javnosti promijenilo mišljenje da su političari i drugi javni dužnosnici korumpirani, ali i kako bi se dužnosnicima onemogućilo da privatni interes stavaljaju iznad javnog.

HSS-ovac Luka Trconić predložio je da Povjerenstvo, koje bi po zakonu provjeravalo slučajeve sukoba interesa, službeno evidentira one dužnosnike koji se moraju odreći svojih upravljačkih funkcija u poduzećima i prenijeti ih na treće osobe, i to tako što bi pratilo stanje njihove imovine od početka do kraja mandata.

Pridružio mu se i HSP-ov zastupnik Miroslav Rožić, napomenuvši da je Povjerenstvo o rezultatima istrage dužno izvijestiti javnost, "što će za neke političare biti najveća kazna".

S popisa državnih dužnosnika koji potpadaju pod ovaj zakon izostavljen je Predsjednik Republike, jer je, kako je rekao predsjednik Odbora Mato Arlović, o njegovoj odgovornosti i pokretanju pitanja odgovornosti nadležan samo Ustavni sud.

Odbor je, uz protivljenje Rožića, utvrdio da predsjednik Sabora Zlatko Tomčić ispravno nije dopustio da se u dnevni red izvanredne saborske sjednice naknadno uvrsti HSP-ov prijedlog odluke proglašenju gospodarskog pojasa.

Arlović je, pozivajući se na saborski Poslovnik, rekao da je HSP svoj zahtjev uputio kao prigovor, koji se inače podnosi samo na točke koje su već uvrštene u dnevni red izvanredne sjednice.

Saborski Odbor za turizam nije na današnjoj sjednici raspravljao o privatizaciji hrvatskih hotelskih kuća već će to učiniti na sjednici iduće srijede, kada se očekuju i predstavnici Ministarstva turizma, rekao je predsjednik toga odbora Valter Drandić. Dodao je kako će se na toj sjednici, među ostalim, raspravljati i o dodatnim subvencijama za kredite iz programa "Poticaj za uspjeh" koje je odobrila hrvatska Vlada na prošlotjednoj sjednici.

Odbor za turizam nije razmatrao ni Prijedlog zakona o privatizaciji jer se, kako je kazao, taj Prijedlog neće naći na ovoj izvanrednoj nego na idućoj redovitoj sjednici Hrvatskog sabora.

Drandić je dodao da se neće razmatrati ni, dnevnim redom predložen, Prijedlog zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i državnih organizacija jer im nisu dostavljeni kompletirani materijali o proračunu.

Pročitajte više