Odbor za Ustav: raspoređena sredstva za rad političkih stranaka

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav rasporedio je danas 46,6 milijuna kuna koliko je država ove godine osigurala za rad političkih stranaka.

Najviše će dobiti HDZ (20,2 milijuna), potom SDP (10,5 milijuna), pa HNS-Liberalni demokrati (3,7 milijuna), HSS (2,7 milijuna), HSP (2,1 milijun) i IDS (1,2 milijuna kuna).

Po 900.193 kuna dobit će HSU i SDSS, HSLS-u će pripasti 630.135 kuna, LS-u koji od 10. velječe ima jednog zastupnika 333.394 kune.

Zastupnica manjina Zdenka Čuhnil dobit će 330.070 kuna, a po 300.064 kuna DC, SDA, PGS, te zastupnici manjina Furio Radin, Nikola Mak i Jene Adam i nezavisni Ivo Lončar.

Ivi Bancu i Željku Pavlicu, koji su u veljači istupili iz LS i Libre i postali nezavisni, pripast će po 266.733 kune, a Slavenu Letici koji ima isti status nakon raskida sa Zagorskom demokratskom strankom (ZDS) i HSP-om 262.566 kuna. ZDS će dobiti 16.670 kuna.

Vidljivo je, dakle, da su uz stranke, sredstva za rad dobili i zastupnici manjina i nezavisni, a upravo je dodjela novca nezavisnima prošle godine uznemirila oporbu koja je tvrdila da većinski HDZ tako kupuje glasove nezavisnih.

Stvar je došla i do Ustavnog suda koji je zaključio da nema ustavnopravne zapreke da i manjinski i nezavisni zastupnici dobiju sredstva za rad primjenom Zakona o političkim strankama.

Suprotnog mišljenja od Odbora bio je Dragutin Lesar (HNS) koji kaže da zastupnici izabrani na listama stranaka ne mogu dobiti status neovisnih ili nezavisnih.

Luka Bebić (HDZ) uzvraća da zastupnički mandat nije imperativan, da zastupnici mogu mijenjati stranke, da i nezavisni komuniciraju s biračima i imaju troškove.

Važno je, kaže, nadzirati trošenje državnoga novca.

Raspoređena sredstva isplaćivat će se tromjesečno na središnje račune političkih stranaka, a manjinski i nezavisni zastupnici dužni su za dodijeljena im sredstva otvoriti zasebne račune.

(Hina) xum yaz

Pročitajte više