Odgođeno suđenje Jozi Ćurkoviću, bivši direktor Salonita podlegao svinjskoj gripi

NIŠTA od početka suđenja Jozi Ćurkoviću i ostalim okrivljenicima u slučaju Salonit. Ivan Jukić, bivši predsjednik Uprave Salonita poslao je ispričnicu sucu Marku Pribisaliću. Uhvatila ga svinjska gripa pa ne može do suda.

Na prvom ročištu svi su se pojavili osim bolesnog Jukića i odbjeglog Ćurkovića. Čak su došle i dvije Jozine sestre, koje su također optužene u predmetu koji je godinama skupljao prašinu jer se oklijevalo sa suđenjem u odsutnosti.

Bjegunac Jozo

Ćurković sve i ako bude pravomoćno osuđen, ima, naime, pravo na ponovno suđenje ukoliko postane dostupan pravosudnim vlastima RH. Inače, nije on tako daleko. Skriva se u rodnoj Grabovici, odmah preko granice, ni sto kilometara od Splita.

Unatoč tome što je njegovo bjekstvo javna stvar već dobrih šest godina, Općinski sud u Zagrebu i dalje nastavlja s nekoliko postupaka pokrenutih po privatnoj tužbi Joze Ćurkovića. Sud je tako naložio privođenje šefa HUS-a Ozrena Matijaševića i predsjednika Udruge oboljelih od azbestoze Grge Mandića. Cijelu su noć proveli u policijskoj marici na putu do Zagreba, samo da bi sud odgodio raspravu jer nema Joze. Normalno da ga nema kad bi ga uhvatili i pritvorili ako se pojavi u Hrvatskoj.

Afera za aferom

Ćurković, sestre i odgovorne osobe upropaštenog Salonita terete se za gospodarske malverzacije, izvlačenje novca i 100 milijuna kuna štete. Stečaj se i dalje vodi, a u međuvremenu je buknula i afera sa šefom Fonda za zaštitu okoliša Vinkom Mladineom. U pritvoru mu se odnedavna pridružio i Miho Zrnić Marinović, vlasnik zadarske tvrtke Odlagalište sirovine, kojoj je Mladineo bez natječaja povjeravao sve poslove sanacije opasnog otpada pa tako i azbesta iz Salonita.

Pročitajte više