Odgovor ministra Mlinarića na Račanovo otvoreno pismo

MINISTAR unutarnjih poslova Marijan Mlinarić danas je u otvorenom pismu predsjedniku SDP-a Ivici Račanu odbacio njegove optužbe i ustvrdio da Ravnateljstvo policije i on kao ministar vode "izuzetnu brigu" o zakonitom djelovanju policije te da se s problemima odgovorno suočavaju i uspješno ih rješavaju.

Račan je u svom jučerašnjem otvorenom pismu policiju optužio za kršenje ljudskih prava građana prekoračenjem ovlasti u uporabi prisile, tvrdi da je "potpuno zakazao sustav unutarnjeg nadzora", te upozorava da je zbog zakašnjelog reagiranja u takvim slučajevima "izostala politička poruka o potrebi strogog poštivanja zakona".

U svom odgovoru Mlinarić napominje da ni hrvatska policija nije imuna od zloporaba i prekoračenja policijskih ovlasti i ističe: "Odgovorno tvrdim, a to potkrepljuju i podaci, da tih zloporaba u hrvatskoj policiji nema u takvoj mjeri kao što Vi insinuirate. Još je apsurdnija i Vaša tvrdnja da ja osobno, te za to nadležne službe u takvim slučajevima ne poduzimamo ništa", kaže Mlinarić i navodi podatke o uporabi prislile.

"Ravnateljstvo policije, kao i ja osobno, vodimo izuzetnu brigu o tome da policijski službenici djeluju isključivo u skladu sa Zakonom i drugim propisima, te da probleme ne guramo pod tepih, kako vi to neargumentirano tvrdite, nego se s njima odgovorno suočavamo i uspješno ih rješavamo.

Stoga vjerujem da Vaše pismo nije oblik političkog pritiska na rad policije koja i u svojim redovima nastoji utvrditi i sankcionirati sva protuzakonita ponašanja sadašnjih i bivših djelatnika MUP-a.

U svom opširnom pismu, Mlinarić iznosi podatke o uporabi prisile: "U prvih 10 mjeseci ove godine bilo je potrebno sukladno Zakonu u 1943 slučaja upotrijebiti sredstva prisile. Nakon provedenog postupka ocjene opravdanosti utvrđeno je da je 1936 uporaba opravdano, a samo sedam slučajeva policijski su službenici prekoračili ovlasti.

U tim je slučajevima ozlijeđeno 250 policijskih službenika, pri čemu je 245 zadobilo lakše, a pet teške tjelesne ozljede. Za 10 ovogodišnjih mjeseci u Republici Hrvatskoj evidentirano je 71240 kaznenih djela i 103047 prekršaja, a još je veliki broj drugih mjera i radnji koje je policija poduzimala.

"Ako se sve to usporedi sa sedam neopravdanih uporaba sredstava prisile krajnje je neodmjereno hrvatsku policiju okarakterizirati kao policiju koja svakodnevno u svom radu zlorabi svoje ovlasti.

Jednako je tako neodmjereno i neodgovorno tvrditi kako čelnici MUP-a i Ravnateljstva policije ne poduzimaju ništa da se to spriječi odnosno, svede na najnižu mjeru", kaže Mlinarić i ističe da je u svim slučajevima obavljen po zakonu utvrđen postupak unutarnje kontrole i nadzora, čiji su rezultati bili temelj za stegovnu i kaznenu odgovornost policijskih službenika koji su prekoračili ovlasti u svom postupanju.

"O tome u Odjelu unutarnje kontrole MUP-a i na drugim za to nadležnim mjestima za svaki od spomenutih slučajeva postoji iscrpna dokumentacija čiji smo vam sadržaj u skladu s odredbama Zakona o pravu na pristup informacijama spremni predočiti", kaže Mlinarić i napominje da "nema mjesta političkim porukama tamo gdje sustav nadzora i kontrole djeluje sukladno zakonskim propisima".

On također izražava uvjerenje da "niz netočnih, paušalnih i uvredljivih izjava na račun hrvatske policije nije zlonamjerno", već da su "plod nedovoljne informiranosti o načinu rada i postupanja policije".

Pročitajte više