Odštete za seksualno zlostavljanje natjerale američko katoličko bratstvo u bankrot

KONGREGACIJA Kršćanske braće, katolički red koji vodi srednju školu O'Dea u Seattleu i druge škole diljem SAD, jučer je proglasio bankrot zbog optužbi za seksualno zlostavljanje.

Katolički red nije želio reći koliko ljudi ih je tužilo zbog seksualnog zlostavljanja, no odvjetnici žrtava su prebrojali kako je tih optužbi oko 50. Većina optužbi za zlostavljanje je stigla iz područja Seattlea.

Javili se deseci zlostavljanih muškaraca

Red nije želio komentirati pokretanje bankrota, ali su u priopćenju napisali kako su ih na tu akciju natjerala povećana potrošnja i troškovi parnica. Oni su već drugi red koji je proglasio bankrot, a to su 2009. godine proglasili američki Jezuiti sa sjeverozapada zemlje koji su optuženi za čak 200 slučajeva zlostavljanja.

Proteklih godina javili su se deseci muškaraca koji tvrde kako su seksualno ili fizički zlostavljani dok su bili učenici u školama Kršćanske braće. Učitelji su ih često tukli, ponekad s kožnim pojasom ili šakama, a drugi puta s drvenim palicama dok su se goli tuširali, piše Seattle Times. Dječaci su ponekad bili goli sa svojim učiteljima te su ih silili na oralni seks.

Zlostavljali najranjiviju djecu

"Najviše su zlostavljali najranjiviju djecu koja nisu imala kamo pobjeći niti ikome o tome reći", kazao je odvjetnik iz Seattlea Michael Pfau, koji je predstavljao oko 50 zlostavljanih osoba. Za tih 50 slučajeva odšteta je u visini od 25,6 milijuna dolara.

On će tražiti da, ako se bankrot Kršćanske braće pokaže valjanim, da će Rim nastaviti plaćati odštetu žrtvama. "Vjerujemo kako se novac može prebaciti iz Rima u SAD", kaže odvjetnik i dodaje kako očekuje da će Rim platiti za zlostavljanje djece.

Pročitajte više