Odvjetnik Kapetana Dragana: Oduševljeni smo, nismo vjerovali da će pravda biti zadovoljena!

DRAGAN VASILJKOVIĆ, poznatiji pod krvavim ratnim nadimkom Kapetan Dragan, odlukom Saveznog suda u Australiji neće biti izručen Hrvatskoj!

Sude prema predrasudama

Annabelle Bennet, Geoffrey Flick i Neil McKerracher Bennett suci Saveznog suda Australije uvažili su žalbu Vasiljkovića. Suci su, naime, zaključili da postoji velika vjerojatnost da bi mu se sudilo na temelju predrasuda samo zato što je po nacionalnosti Srbin!

Štoviše, kako prenose australski mediji, Vijeće sudaca zaključilo je da postoji velika mogućnost da bi Kapetan Dragan mogao biti "kažnjen i zatvoren u Hrvatskoj samo zbog svoje nacionalnosti".

Odvjetnik Kapetana Dragana: Oduševljeni smo

"Pravda je pobijedila i to ne samo za Dragana Vasiljkovića već za svakog australskog državljana koji se našao u istoj situaciji", komentirao je odluku australskog suda odvjetnik Kapetana Dragana Ilija Glišić.

"Kapetan Dragan nikad nije vjerovao u pozitivan ishod svoje žalbe, ali sada smo oduševljeni odlukom suda", dodao je njegov odvjetnik.

Šimonović najavio žalbu

"Ova je odluka udarac za hrvatsko pravosuđe", rekao je ministar pravosuđa Ivan Šimonović koji vjeruje da je odluka utemeljena na na izvještaju OESS-a iz 2006. godine. Australci, međutim, nisu uzeli u obzir da su kasnija OESS-ova izvješća za Hrvatsku bila znatno povoljnija, a u najnovijem izvještaju jasno stoji kako je učinjen velik napredak po pitanju suđenja za ratne zločine.

"Hrvatska će u roku od 15 dana uložiti žalbu australskom Vrhovnom sudu, a do patka će biti uložena i žalba sudu u Novom južnom Walesu u kojoj ćemo predočiti svoje dokaze da bi Vasiljković mogao pobjeći", kazao je Šimonović te dodao kako bi Australija morala sama pokrenuti postupak protiv Kapetana Dragana ako ga i Vrhovni sud odbije izručiti Hrvatskoj. "Australija bi ga morala procesuirati zbog ratnih zločina protiv civila i ratnih zarobljenika jer oni ne zastarijevaju", kaže ministar pravosuđa.

Međunarodna tjeralica

Podsjećamo, zapovjednik srpskih paravojnih jedinica u vrijeme Domovinskog rata, u Sidneyju je kao australski državljanin Daniel Snedden uhićen 20. siječnja 2006. i to na temelju međunarodne tjeralice koju je za njima raspisala Hrvatska. Od tada se, dakle već tri i pol godine, nalazi u zatvoru maksimalne sigurnosti.

Prema optužnici šibenskog Županijskog državnog odvjetništva, Vasiljkovića se tereti da je kao zapovjednik paravojne postrojbe ratno djelovao protivno Ženevskoj konvenciji. Optužen je da je u lipnju i srpnju 1991. godine u kninskoj tvrđavi, gdje je tada bio smješten zatvor pobunjenih Srba, te u Bruškoj kod Benkovca u veljači 1993. zlostavljao i ubijao zarobljenike, pripadnike HV-a i Hrvatske policije.

Vasiljković na slobodi

Prema odluci sudaca Vasiljković bi mogao biti pušten na slobodu u petak, ukoliko do tada hrvatske pravosudne vlasti ne ulože žalbu na rješenje.

Taljani zbog nepoštenog suđenja odbili izručiti oficira Brčića

Ovo je samo jedna u nizu odbijenica hrvatskom pravosuđu za izručenje osoba koje traži naša država kako bi im se sudilo za ratne zločine.

Primjerice, tako je prije godinu dana, u srpnju 2008. godine sud u Italiji odbio izručiti kapetan JNA Iliju Brčića koji je u Hrvatskoj optužen na splitskom Županijskom sudu na 15 godina zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva. Talijanski sud na kraju je donio odluku kako se Brčić ne može izručiti Hrvatskoj jer ne bi imao pravedno suđenje.

Blokirani u EU za poglavlje Pravosuđe od Velike Britanije i Nizozemske

Ministarstvo pravosuđa tada je izdalo službeno priopćenje u kojem stoji kako su iznenađeni takvom odlukom jer se "odavno nitko ne tuži na nepošteno suđenje". Ministarstvo obrane Crne Gore izvijestilo je crnogorsku javnost kako se talijanski tužitelj  pozvao na izvještaje međunarodnih organizacija i američkog State Departmenta o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj, na osnovu kojih su zaključili kako se ne može jamčiti nepristrano suđenje.

Treba napomenuti kako su poglavlje "Pravosuđe i ljudska prava" već više od pola godine blokirane od strane Velike Britanije i Nizozemske u pretpristupnim pregovorima za ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

Pročitajte više