OESS: Dodjela koncesije za treću TV mrežu ojačat će pluralizam

MISIJA Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Hrvatskoj priopćila je u srijedu da se nada kako će dodjela koncesije za treću nacionalnu televizijsku mrežu privatnom koncesionaru unaprijediti sektor privatnog radiotelevizijskog emitiranja u Hrvatskoj, te unijeti zdravu konkurenciju na hrvatsku televizijsku scenu.

Vijeće za radio i televiziju u utorak je desetogodišnju koncesiju za treći nacionalni program dodijelilo konzorciju HRTL, u kojem se nalaze medijska korporacija RTL, Agrokor, HVB/Splitska banka, Podravka, Atlantic grupa i Pinta TV 3.

Odluka je donesena većinom glasova nakon, kako je ocijenio OESS, "postupka iskazivanja ponuda koji se činio transparentnim".

"To će, kako se nadamo, pridonijeti pluralizmu na televizijskom tržištu u Hrvatskoj, te koristiti hrvatskoj javnosti kroz veću raznovrsnost stajališta u televizijskom informativnom programu", rekao je u priopćenju šef misije Peter Semneby.

"Zadovoljni smo otvorenošću natječajne procedure, bez obzira na to tko je na kraju pobijedio na natječaju", dodao je Semneby.

OESS je priopćio da je već dulje vrijeme preporučao privatizaciju trećeg nacionalnog programa kroz otvoreni i transparentni postupak.

To je isto tako bila i stručna preporuka hrvatskoj Vladi prilikom ulaska Hrvatske u Vijeće Europe 1996. godine, dodaje se u priopćenju OESS-a.

Pročitajte više