Okrugli stol posvećen Salimu Šabiću

Islamska zajednica u Zagrebu večeras je u Kongresnoj dvorani Islamskog centra održala okrugli stol o "doprinosu Salima Šabića razvoju Islamske zajednice na ovim prostorima". L

Na skupu u povodu četvrte godišnjice smrti toga istaknutog člana Islamske vjerske zajednice bio je i predsjednik SDA BiH i član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić, koji će sutra biti nazočan na svečanoj inauguraciji predsjednika Stjepana Mesića..

Salim Šabić (1936.-2001.) rodio se u Gračanici u BiH, bio je istaknuti zagrebački obrtnik, zastupnik u Saboru u bivšoj državi, jedan od najzaslužnijih članova islamske zajednice za izgradnju džamije te inicijator i osnivač Stranke demokratske akcije (SDA) u Hrvatskoj i BiH.

Muftija Šefko Omerbašić, predsjednik Mešihata Islamske zajednice, govorio je o suradnji i prijateljstvu sa Šabićem od 1975. kada je došao na čelo Islamske zajednice u Zagrebu. Podsjetio je kako je Šabićeva goruća želja bila izgradnja džamije, koja je započeta 1981. a svečano otvorena 1987. Zahvaljujući njegovu entuzijazmu i upornosti mogli smo krenuti u izgradnju ovog veličanstvenog objekta, rekao je Omerbašić, a sredstva smo prikupili donacijom iz inozemstva, poglavito iz islamskih zemalja.

Naglasio je da će Šabićevo djelovanje u Islamskoj vjerskoj zajednici ostati zapamćeno po izgradnji mostova suradnje među članstvom, ukidanju razlika među ljudima, promicanju vjerskog života i velikog doprinosa u očuvanju identiteta bošnjačkog naroda u Hrvatskoj i BiH. Omerbašić je predložio da se Kongresna dvorana Islamskog centra nazove po Salimu Šabiću.

Predsjednik SDA i saborski zastupnik Šemso Tanković spomenuo je da je Šabića odlikovalo vizionarstvo, hrabrost, ustrajnost i odlučnost. Istaknuo je njegov politički angažmanu nakon demokratskih promjena kada se zauzeo za osnivanje SDA, a naročito zasluzi u osnivanju ogranaka te stranke u Europi i svijetu.

Nedžad Grabus govorio je u ime reis ul uleme Mustafe Cerića rekavši kako je Salim Šabić jedan od znamenitih Bošnjaka. Oni koji su ga poznavali svjedoci su koliko je bio ispred svog vremena, koliko se zauzimao za Bošnjake u Hrvatskoj i BiH, u radu Islamske vjerske zajednice. Jedan je od onih pripadnika zajednice koji je čuvao kontinuitet i dostojanstvo vlastite religioznosti i po tome može biti uzor pripadnicima islamske vjere.

O Salimu Šabiću govorili su i Osman Brka, član parlamenta BiH i Adnan Omamović, tajnik Izvršnog odbora Mešihata Islamske zajednice u Zagrebu.

Član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić večeras se kratko sastao s predsjednikom Mešihata Omerbašićem i ostalim članovima, obišao džamiju i bio nazočan na molitvi.

(Hina) xatod ymć

Pročitajte više