Okrugli stol "tržište rada i socijalna politika u Hrvatskoj"

HRVATSKA je gospodarstvo obilježeno visokom i postojanom nezaposlenošću te slabom dinamikom otvaranja novih radnih mjesta, za što je dobrim dijelom zaslužno i kruto tržište rada, rečeno je danas na okruglom stolu "Tržište rada i socijalna politika u RH" koju su organizirali Institut za javne financije (IJF) i Zaklada "Friedrich Ebert".

"Potrebno je kroz smanjenje troškova rada stvoriti bolje uvjete za ulaganje i razvoj malog i srednjeg poduzetništva, a ne težiti toliko očuvanju postojećih radnih mjesta - zbog čega je teško izgubiti posao, ali ga je još teže dobiti", kazao je danas Predrag Bejaković iz IJF- a, prenoseći glavne teze rada stručnjaka Svjetske banke Jana Rutkowskog.

Rutkowski navodi da Hrvatska među tranzicijskim zemljama ima jednu od najnižih stopa stvaranja radnih mjesta. Kod nas ona iznosi svega 3,5 posto, dok je, primjerice, u Letoniji gotovo 10 posto ili u Bugarskoj 7 posto.

Po njegovoj ocjeni, umjesto donošenja nove zakonske regulative na području radnih odnosa, uputnije je osigurati mjere za dosljedno poštivanje postojećih zakona, te liberalizacijom tržišta rada otvoriti prostor za nove tvrtke "koje u učinkovitom gospodarstvu mogu apsorbirati radnu snagu koja ostaje bez posla u starim tvrtkama".

O važnosti fleksibilizacije tržišta rada govorio je i direktor USAID-ovog Projekta tripartitnog dijaloga u Hrvatskoj Joe Lowther, ističući bitnu ulogu socijalnih partnera u poticanju razvoja gospodarstva temeljenog na znanju i stručnom usavršavanju radnika i menadžmenta.

"Zaposlenici i tvrtke se moraju prilagođavati promjenama u domaćem i svjetskom gospodarstvu, pratiti trendove u proizvodnji i novim znanjima, jednom riječju - trebaju maksimalno poticati fleksibilnost u svim područjima rada", kazao je Lowther.

Na skupu je istaknuta i važnost novih oblika posredovanja pri zapošljavanju, posebice agencija za privremeno zapošljavanje koje kod nas, zbog birokratskih i zakonskih barijera, još nisu zaživjele, iako su u svijetu vrlo raširene, a njihov je doprinos dinamičnijem zapošljavanju golem.

Pročitajte više