Olimpijsko strijeljanje 15 izbjeglica?

SJEVERNA KOREJA početkom tjedna javno je pogubila 15 svojih državljana  koji su uhvaćeni u ilegalnom prelasku granice prema Kini kod rijeke Timen, javila je jedna južnokorejska organizacija za ljudska prava.

Posljednja javna pogubljena izbjeglica, objašnjavaju se pokušajem zastrašivanja kako bi se obustavio trend bježanja iz zemlje koji je poprimio zastrašujuće razmjere, budući se zbog velike gladi broj izbjeglica u posljednjih osamnaest mjeseci enormno povećao.

Naime, kalkulira se kako je u posljednje vrijeme bolji život u Kini potražilo desetak tisuća izbjeglica iz Sjeverne Koreje. Štoviše prema izvještajima organizacija za ljudska prava s tog područja, postoje vrlo dobro organizirane podzemne mreže i tuneli kojima se grupe po stotinu ljudi prebacuju u sigurnost Kine ili pak Seula.

Službeni Pyongyang, pokušao je zaustaviti trend bježanja preko granice povećanjem plaće za graničare, htijući spriječiti korupciju, te tzv. "žmirenje na jedno oko", no čini se da nisu uspjeli u tome budući se broj prebjega još povećao. 

No, zanimljivo je kako su najnovije poteze Sjeverne Koreje, oko pogubljenja izbjeglica, neki od diplomata spremni  objasniti pritiskom Kine na svog susjeda, koji traži da se smanji odnosno obustavi, priljev izbjeglica i to zbog nadolazećih Olimpijskih igara!

Štoviše, Peking, zabrinut za ekonomiju regija koje se nalaze u neposrednom susjedstvu s Korejom, inzistira da se izbjeglice iz Sjeverne Koreje tretiraju kao "ekonomski migranti" koji prema međunarodnom pravu  nemaju status izbjeglica.

No, međunarodne organizacije za ljudska prava ne slažu se s tom odlukom te inzistiraju da Kina prihvati izbjeglice a u skladu međunarodnim konvencijama i osigura sigurno sklonište.

Predviđa se kako se situacija u sljedećem razdoblju neće bitno promijeniti.

I.Č.
Foto: AFP

Pročitajte više