VIDEO Opara: Grad nije spremno dočekao kataklizmu, građani jesu i na to sam ponosan

Screenshot Index

ANDRO KRSTULOVIĆ OPARA, gradonačelnik Splita, danas je komentirao svoju izjavu kako grad nije spremno dočekao vatrenu stihiju u ponedjeljak.

"Ja sam prvi dan, čim se stanje normaliziralo u ovom sustavu koji smo pokrivali, kazao na upit novinara da grad nije spremno dočekao ovu kataklizmu, građani jesu, i na to sam ponosan. Kasnije je moja izjava interpretirana kao dokaz da sustav ne funkcionira pa je izašlo da se radi te moje konstatacije  razvila cijela ova priča oko ostavki. Čuo sam se tog dana oko 22 sata s predsjednicom, pitala je kakvo je stanje, ja sam joj rekao i ponovio ovu rečenicu. Nije mi palo na pamet ulaziti u kompetencije van moje nadležnosti. Nisam osoba koja će procjenjivati kako aktivirati vojsku. Bio sam na nekoliko najugroženijih područja i odrađivali smo posao iz naših kompetencija", kazao je Opara.

 



Nije kritika, nego konstatacija

Dodatno je pojasnio što je konkretno mislio.

"To nije kritika, već konstatacija. Potpuno je jasno da ukoliko imamo neuređene površine, korov uz ceste, otpad, divlje deponije i sve što je u komepntenciji grada, s tim ne možemo biti zadovoljni. To je bio veliki izvor poteškoća. Ako imate zapaljive odbačene materijale, zakrčene ulice, normalno da ne mogu iskazati svoje zadovoljstvo. Nismo imali jasnu i kompletnu sliku hidrantske mreže koja nije bila dostupna građanima. Imate hidrant u kojem nemate opremu. To mi je dalo pravo za kazati ovu konstataciju. Građani su riješili problem, koji nije uspio riješiti grad", kazao je splitski gradonačelnik.

Tko će odgovarati za propuste, zanimalo je novinare.

"Prvo moramo konstatirati stanje. Manje je sada bitno tko je odgovoran, nego kako to razriješiti. Odgovornost će doći sukladno situaciji na terenu", odgovorio je Opara. 

Poništen natječaj za sanaciju Karepovca

Bespravna gradnja na Kili, Mejašima? Vatrogasna vozila nisu mogla prolaziti. Što će biti s Karepovcem?

"Preko Karepovca je prošao požar, ali ga nije zapalio. Bili smo kod ministra Ćorića oko aktiviranja programa sanacije, ali i i centra u Lećevici. Okolnosti su se promijenile. Ministarstvo će pomoći u sastavljanju teksta novog natječaja, stari je poništen. Dobili smo prioritet na državnoj razini. U koordinaciji sa županijom ćemo to iskoristiti", kazao je Opara. 

Kakva pomoć se očekuje od Vlade?

"Sve što građani prijave, očekujemo daljnju organizaciju vatrogasnog sustava, ali i da nadležna tijela krenu u izmjenu zakona koji reguliraju vatrogastvo. Mora biti više fleksibilnosti. Ne može se vatrogastvo regulirati isto u Slavoniji i Dalmaciji. To su potpuno drugačiji uvjeti", smatra.

Opara će povećati ulaganja u vatrogasce

Hoće li Grad Split povećati ulaganje u vatrogastvu?

"2. srpnja bio sam na sastanku sa zapovjednikom JVP-a, govorili smo o daljnim zapošljavanjima, nedostaju 24 profesionalna vatrogasca i oprema. Razgovarali smo o pripremi proračuna. Siguran sam da nakon ovog događaja neće biti teško braniti tu proračunsku stavku pred gradskim vijećnicima. Bilo je i prije volje i želje, međutim, okolnosti su takve da nije bilo financija. Sada su okolnosti bolje i siguran sam da ćemo napraviti korak naprijed", konstatirao je Opara.

 

 

Pročitajte više