Opasan "tajlandski Facebook": Za "like" na uvredu kralju i do 15 godina zatvora

TAJLANDSKI ministar informiranja je upozorio građane da bi za "lajkanje" i dijeljenje Facebook stranica koje se mogu smatrati uvredljivima za kralja i kraljevsku obitelj mogli biti optuženi za kršenje zakona te završiti u zatvoru na čak 15 godina.

Ministar im je savjetovao i da s takvih stranica uklone svoje komentare ili da se suoče s teškim optužbama. Tajland vrlo striktno provodi svoje zakone koji se odnose na štićenje digniteta suverena, bez obzira na nacionalnost prekršitelja. Tako je 2007. godine jedan Švicarac uhićen i osuđen na 10 godina zatvora zato što je sa sprejem poprskao poster s kraljevim likom, piše RT. 

Kralj im se ispričao


Dvije godine kasnije je australski pisac osuđen na tri godine zatvora zbog pisanja romana u kojem je bio i odjeljak za koji su Tajlanđani procijenili da je uvredljiv za kraljevsku obitelj. Obojica su imali sreću, zato što im se nakon izricanja kazne kralj ispričao.

Tajlandske vlasti su se sada okrenule prekršiteljima na internetu. Američki državljanin Joe Gordon je ove godine uhićen zato što je na svojoj internetskoj stranici objavio dijelove zabranjene biografije tajlandskog kralja. Na sudu je priznao krivnju i trenutno čeka izricanje kazne.

Pročitajte više