OPREZ Porezna uprava kaže da morate platiti porez ako zarađujete na bitcoinu

Foto: Press/FaH

KRIPTOVALUTE su prošle godine imale snažan rast i mnogima donijele goleme zaradu. Najpoznatija od njih - bitcoin - porasla je u godinu dana s oko 1000 dolara na više od 15 tisuća dolara. U jednom trenutku čak je dosegnula 20 tisuća i oni koji su na vrijeme ušli u tu priču, godinu su završili u velikom plusu.

>> Soros u Davosu održao žestok govor, najavio propast Trumpa, Facebooka i bitcoina


>> Najveća banka nordijske regije zaposlenicima zabranila ulaganje u bitcoin

Zarada od kriptovaluta je kapitalni dobitak, kažu iz Porezne

S obzirom na to da su kriptovalute neregulirane, i u Hrvatskoj nisu službeno priznate kao valuta, postavlja se pitanje treba li na zaradu od njih platiti porez. Pitali smo Poreznu upravu i oni kažu da treba, tako da to treba imati na umu prije nego što novac povučete na neki lokalni račun koji je na radaru poreznika, pogotovo ako se radi o većim iznosima.

Porezna uprava zaradu od porasta vrijednosti kriptovaluta tretira kao "kapitalni dobitak", odnosno razliku između nabavne i prodajne vrijednosti.

"Trgovanje kriptovalutama smatra se financijskom transakcijom te se, na dohodak ostvaren po osnovi trgovanja kriptovalutama, plaća porez na dohodak po osnovi kapitalnih dobitaka, budući da se radi o dobitku po osnovi kupoprodaje te valute, što je ekvivalent instrumentima tržišta novca. Porez se plaća na razliku između nabavne i prodajne cijene umanjenoj za možebitne troškove trgovanja", stoji u odgovoru Porezne uprave.

Porez iznosi 12 posto + prirez


To pitanje regulirano je člankom 67. Zakona o porezu na dohodak.

"Dohodak od kapitala po osnovi kapitalnih dobitaka u Zakonu o porezu na dohodak (Narodne novine, broj 115/16; dalje u tekstu: Zakon) uređen je člankom 67. Prema tom članku dohodak od kapitala po osnovi kapitalnih dobitaka utvrđuje se kao razlika između ugovorene prodajne cijene, odnosno primitka utvrđenog prema tržišnoj vrijednosti financijske imovine koja se otuđuje i nabavne vrijednosti te imovine. Primicima po toj osnovi smatraju se primici od otuđenja financijskih instrumenata i strukturiranih proizvoda, odnosno između ostalog i primici od instrumenata tržišta novca. Kapitalni dobitak je razlika između vrijednosti koju je porezni obveznik uložio na početku trgovanja i koju je zaradio pri dospijeću ili prodaji te financijske imovine", kažu iz Porezne uprave.

Porez se plaća po stopi od 12 posto, plus eventualni prirez. Porezna pojašnjava da taj porez ne ulazi u godišnji obračun poreza na dohodak te nije potrebno podnositi godišnju poreznu prijavu.

"Člankom 70. Zakona propisan je način utvrđivanja i plaćanja poreza na dohodak od kapitala te je porezni obveznik – imatelj financijske imovine sam obvezan porez na dohodak od kapitala po osnovi kapitalnih dobitaka, obračunati, obustaviti i uplatiti do posljednjeg dana mjeseca veljače tekuće godine za sve kapitalne dobitke ostvarene u prethodnoj godini, umanjene za ostvarene kapitalne gubitke. Porez se plaća po stopi od 12%, a koji se potom uvećava za prirez koji propišu općine i gradovi. Porez plaćen po osnovi kapitalnih dobitaka smatrat će se konačnim, što znači da se neće uzeti u obzir u godišnjem obračunu poreza na dohodak i da porezni obveznik po toj osnovi neće morati podnijeti godišnju poreznu prijavu, ali ni moći ostvariti povrat, kao ni veću razliku za uplatu", kažu iz Porezne.

Do kraja veljače traže da se prijavi zarada za prošlu godinu

Prema uputama Porezne, do kraja veljače trebalo bi predati JOPPD obrazac u kojem su navedeni kapitalni dobici, odnosno zarada od trgovanja kriptovalutama,

"Što se tiče izvješćivanja i podnošenja propisanih obrazaca Poreznoj upravi, prema članku 78. i 79. Pravilnika o porezu na dohodak (Narodne novine, broj 10/17), porezni obveznici – imatelji financijske imovine obvezni su dostaviti izvješće JOPPD Poreznoj upravi prema svom prebivalištu ili uobičajenom boravištu do kraja veljače tekuće godine za prethodnu godinu, s danom i oznakom izvješća dana 31. prosinca prethodne godine, u kojem iskazuju ukupno ostvarene kapitalne dobitke u prethodnoj godini umanjene za ostvarene kapitalne gubitke te za pripadajuće troškove koji su naplaćeni na teret poreznog obveznika", kažu iz Porezne.

Pročitajte više