Osijek: Plan ovogodišnjeg financiranja kulture u županiji

Na temelju programa javnih potreba u kulturi Osječkobaranjske županije ove bi se godine iz županijskog proračuna za aktivnosti kulturnih ustanova trebalo izdvojiti 12,1 milijuna kuna.

Prema podacima županijskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti, najveći dio izdvajanja, 9,49 milijuna kuna, predviđen je za Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Osijeku, koje u ovoj godini, uz ostale programe, planira realizirati tri glazbene i pet dramskih premijera.

Za aktivnosti osječke Galerije likovnih umjetnosti, čiji je osnivač županija i koja u ovoj godini planira organizirati 12 izložaba, prirediti nekoliko monografija te otkupiti nekoliko umjetnina, predviđen je iznos od 1,86 milijuna kuna.

Iznosom od 50.000 kuna pomoći će se održavanje Međunarodnog natjecanja mladih pijanista EPTA, dok je 45.000 kuna namijenjeno održavanju tradicionalnog Festivala hrvatske tamburaške glazbe u Osijeku.

Proračunom grada Osijeka ove je godine za financiranje javnih potreba u kulturi predviđeno ukupno 18,56 milijuna kuna, od čega najviše - 9,49 milijuna kuna za djelatnost osječkoga HNK.

Za rad osječke Gradske i sveučilišne knjižnice predviđeno je izdvajanje od 3,1 milijuna kuna, dok je za programe Dječjega kazališta, koje će uz ostalo biti i domaćin 20. susreta lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske, predviđena proračunska potpora od 2,9 milijuna kuna.

Za programe osječke Galerije likovnih umjetnosti i Muzeja Slavonije predviđen je iznos od 55.000 kuna, dok će se kulturni događaji, među kojima Osječko ljeto kulture 2005., Hrvatski festival tamburaške glazbe i Međunarodno natjecanje mladih pijanista, financirati iznosom od 1,4 milijuna kuna, od čega 1,2 milijuna kuna samo za Osječko ljeto kulture.

Ovogodišnji županijski proračun planiran je u iznosu od 271 milijun kuna, a osječki gradski proračun u iznosu od 406 milijuna kuna.

(Hina) xivuč ydd

Pročitajte više