Osijek: u Mursi otkrivena rimska ulica i svetište

Na prostorima rimske Murse u Osijeku otkrivena je rimska ulica i svetište posvećeno bogu Silvanu, što je dosad najznačajnije otkriće, izvijestila je prof. Slavica Filipović, voditeljica arheološkog istraživanja, viša kustosica osječkog Muzeja Slavonije.

Arheološka istraživanja na lokaciji budućeg Poljoprivrednog fakulteta, na prostoru vojarne "Drava", počeli su u kolovozu prošle godine, s prekidima zbog loših vremenskih uvjeta. Do sada je istražena površina od četiri tisuće četvornih metara, a tijekom rada stručna je ekipa primijenila najsuvremenije metode arheološkog istraživanja.

"Riječ je o metodama koje su prvi put primijenjene pri iskapanju urbanog tkiva antičke Murse, što olakšava uočavanje pojedinih graditeljskih faza", rekla je arheologinja Filipović za Hinu.

Važnim je ocijenila i pronalazak pet keramičkih lončarskih peći, a svi nalazi datiraju iz razdoblja od prvog do četvrtog stoljeća. No, svakako senzacionalno otkriće je sakralni kompleks - svetište s centralnim prostorom sa žrtvenicima. Otkrivenih pet žrtvenika posvećeni su bogu Silvanu, koji je bio zaštitnik poljoprivrednika i stočara. Silvana, rimskog boga šuma, štovalo se "kao božanstvo koje je prema antičkoj mitologiji živjelo u šumama gdje su mu prinosili žrtve", kazala je Filipović. Dodala je kako su u "blizini središnjeg prostora sa žrtvenicima pronađeni kultni bunari, kultne jame i ukopi".

Samo središnje mjesto svetišta omeđeno je "zidovima i trijemom dužine 57 metara i širine 34 metra", a "s istočne strane svetišta prostire se objekt s nizom prostorija i ostatcima rimske kanalizacije", opisala je arheologinja Filipović. U svetištu su pronađeni i metalni predmeti, bodeži, igle, noževi, fibule (kopče koje sastavljaju dva dijela haljine), koplja, novac i ostalo.

Cijelom dužinom kompleksa svetišta sa sjeverne strane otkrivena je rimska ulica, koja ima drenažni kanal i do sada je istražena u dužini od 60 metara. Sjeverno od ulice arheolozi su otkrili i tri objekta s pripadajućim trijemovima i postamentima, odnosno postoljima stupova u temeljima, čiju funkciju za sada ne mogu odrediti.

Svi keramički predmeti bit će u depou osječkog Muzeja Slavonije gdje će se detaljno obraditi, a metalni predmeti, rekla je Filipović, bit će poslani na restauraciju u Zagreb. Nakon što se tamo očiste i konzerviraju, vratit će se u Osijek, a tek tada počinje složena obrada materijala i uklapanje u određeno razdoblje.

Arheološka iskapanja na lokalitetu vojarne "Drava" nastavljaju se na proljeće.

(Hina) yxvs yvkn

Pročitajte više