Osječko-baranjski župan i poglavarstvo razriješeni dužnosti

SKUPŠTINA Osječko-baranjske županije na današnjoj je sjednici većinom glasova prihvatila ostavku župana Ladislava Bognara (SDP) te ga razriješila dužnosti, kao i dosadašnji saziv Županijskoga poglavarstva.

Od 51 vijećnika, za prihvaćanje ostavke glasovalo je njih 39, osam ih je bilo protiv, četiri suzdržana, a novi župan treba biti izabran u zakonskom roku od 30 dana.

U obraćanju skupštinskim vijećnicima Bognar je ponovio da je prošloga ljeta počeo dobivati poruke da će biti smijenjen zbog pokušaja rješavanja stanja u osječkoj Slobodnoj zoni te da će za tu inicijativu biti pridobiveni i neki vijećnici vladajuće koalicije (SDP,LS,HSS,HSLS), a što se, kako kaže, i dogodilo 20. prosinca prošle godine prigodom glasovanja o povjerenju, na prijedlog HDZ-a.

Kazao je kako ostavka ne znači da je Poglavarstvo loše radilo, ali da je ostavku podnio kako bi omogućio sređivanje stanja u županijskoj koaliciji, dodavši da nije zadovljan dosadašnjim dogovorima koalicijskih partnera.

Njegove navode odbacio je predsjednik osječko-baranjskoga HDZ-a Branimir Glavaš ustvrdivši da je Bognar ´žrtva vlastite nesposobnosti, a ne mutnih događanja u Slobodnoj zoni´ za koje ga je, kako kaže, ´poput Eliota Nessa´ učestalo prozivao župan Bognar.

Bognar je optužio HDZ za destruktivno djelovanje u Skupštini, posebice otkako je Glavaš aktivirao svoj vijećnički mandat, a Glavaš je optužio Bognara da je Skupštinu koristio za političke obračune s neistomišljenicima.

Izlaganja Glavaša i Bognara često su pratila dobacivanja iz vijećničkih klupa, pa i međusobna dobacivanja njih dvojice, pa je predsjednik Skupštine Ramir Ristić (LS) intervenirao da se rasprava završi u pristojnom tonu, ali bez izricanja opomena vijećnicima i sudionicima u raspravi.

HDZ je odustao od prijedloga za opozivom predsjednika Skupštine Ramira Ristića jer, rekao je Glavaš, želi pokazati da pokretanjem inicijative za smjenjivanjem župana Bognara nije želio razbiti vladajuću koaliciju, koja je na izborima dobila većinu glasova. Dodao je kako će HDZ podržati novoga kandidata koalicije za župana, ako prijedlog bude bio konstruktivan, kvalitetan i prihvatljiv za tu stranku.

Klub vijećnika HSP-a predložio je, zbog sumnje da vladajuća koalicija može izabrati novu vlast i izazvati političku krizu u Županiji, da Skupština donese akt o samoraspuštanju ili zatraži od Vlade da ju raspusti. Prijedlozi nisu prihvaćeni uz obrazloženje da zakonski propisi ne poznaju odluku o samoraspuštanju, a da viša tijela državne vlasti mogu raspustiti Skupštinu, ako se ispune zakonom utvrđeni razlozi.

U Skupštini Osječko-baranjske županije HDZ ima 17 vijećnika, SDP 8,LS 8, HSS 6, HSLS 5, HSP 4 i SDSS 3.

Pročitajte više