Oslobađajuća presuda za petrinjsku HSP-ovku Dumbović optuženu za rasnu diskriminaciju

SISAČKOMOSLOVAČKI HSP danas je izvijestio da je Općinski sud u Kutini nakon 2,5 godine suđenja izrekao oslobađajuću presudu u sudskom postupku koji je protiv njihove stranačke dužnosnice Gordane Dumbović iz Petrinje pokrenulo petrinjsko Općinsko državno odvjetništvo pod optužbom da je počinila kažnjivo djelo rasne i druge diskriminacije izjavama na Radio Petrinji u predizbornoj kampanji za lokalne izbore 2001.

Oslobađajuća presuda izrečena je 18. prosinca.

U sudskom postupku Dumbović i njezin odvjetnik Željko Olujić tvrdili su da je "riječ o izjavama izvučenim iz konteksta", te o "političkoj montaži". Dumbović je danas ocijenila da se "radilo o sramotnu, politički montiranu procesu i političkom progonu zbog njezinih izjava u predizbornoj kampanji prije lokalnih izbora 18. svibnja 2001. u programu Hrvatskoga radija Petrinje".

"Kad se govorilo o četnicima, to je bilo vrijeđanje srpske nacionalne manjine, a kad je ministar javnih radova, obnove i graditeljstva Radimir Čačić meni kao petrinjskoj dogradonačelnici za posjeta petrinjskoj gradskoj upravi 25. srpnja 2001. rekao "šic", "marš" i "neću da te vidim", onda njega za to nitko nije pozvao na odgovornost", izjavila je.

Podsjetila je da je "kaznenu prijavu protiv nje podnijela petrinjska Podružnica HNS-a" te da je sisačko-moslavačka Policijska uprava nakon toga podnijela kaznenu prijavu protiv nje mjesno nadležnom petrinjskom Državnom odvjetništvu. Za svoj, kako je rekla, "politički progon" okrivila je predsjednika petrinjskog HNS-a i sadašnjeg dogradonačelnika Darinka Dumbovića.

Kako je rekla, "jedino se njoj u neovisnoj Hrvatskoj sudilo zbog navodna vrijeđanja srpske nacionalne manjine".

"Pravda je zadovoljena", izjavila je, istaknuvši da je "sudac, koji ju je oslobodio optužbe i krivnje pametan čovjek koji razlikuje pojam srpske nacionalne manjine od četnika".


Pročitajte više