Osnovana stranka "Zeleni"

NOVA politička stranka "Zeleni", koja svoje djelovanje želi temeljiti na načelu održiva razvoja, osnovana je danas u Zagrebu.

Održivost znači da se ne smiju nepromišljeno iscrpljivati ili uništavati prirodna bogatstva na kojima se razvoj temelji i koja su potrebna da bi se on mogao dugoročno održati, rekao je na osnivačkoj skupštini stranke član Središnjeg odbora Ivica Levant.

Rekao je da je ime "Zeleni" prikladno jer asocira na zaštitu prirode te da će se u skladu s njim zalagati da prirodni okoliš očuvaju koliko je to razumno moguće, čak i kad povezanost s održivim razvojem nije očita. Napose će se zauzimati, rekao je, za zaštitu temeljnih prirodnih bogatstava, promicanje gospodarskih djelatnosti utemeljenih na zdravu okolišu u kojima Hrvatska ima komparativnih prednosti te za oživljenje nerazvijenih i napuštenih područja koja će iskorištavati i čuvati svoje ekološke prednosti.

Levant je naglasio i socijalnu komponentu stranačkog djelovanja. "Zeleni" smatraju da su se socijalne razlike u Hrvatskoj produbile znatno više nego je primjereno društvu koje se razvija u cjelini. Socijalno pravedniji razvoj i promišljenije gospodarenje prirodnim bogatstvima trebaju postati prioritetima hrvatske politike u idućem razdoblju, zaključio je Levant.

Stranka "Zeleni" na današnjoj osnivačkoj skupštini nije izabrala predsjednika, čime žele naglasiti, rekao je Levant, stranačku otvorenost novim idejama, inicijativama i osobnom angažmanu članova. Predsjednika će izabrati na idućoj stranačkoj skupštini nakon izbora, a "Zelene" će u međuvremenu zastupati tajnik za kojeg je izabran Adrian Majher. Za potpredsjednike su izabrani Žarko Maričić, Vesna Klaić i Zdravko Žvorc.

Osnivanje "Zelenih" pozdravili su Tonči Tadić (HSP) i Andrea Feldman (LS).

Pročitajte više