Približava nam se novootkriveni komet, mogao bi zasjeniti sjaj mnogih zvijezda

Komet ISON Foto: NASA

ZNANSTVENICI su u Sunčevom sustavu otkrili novi komet C/2023 A3, a kako se bude približavao Suncu i našem planetu, mogao bi na noćnome nebu zasjati jače od mnogih zvijezda. Komet će se najviše približiti Suncu 28. rujna 2024., a Zemlji nekoliko tjedana kasnije - 13. listopada. 

Ako se ne raspadne u blizini Sunca, mogao bi na našem nebu postići prividni sjaj najsjajnijih zvijezda. Naime, astronomi predviđaju da će prilikom perihela (kada će biti najbliži Suncu) imati sjaj magnitude 0.7. Naravno, mnogima ova brojka ne znači puno; odnosno ta nam magnituda ne stvara predodžbu o samom sjaju kometa jer, osim ako se nekim slučajem ne bavimo astronomijom, ne koristimo tu mjeru pri uobičajenim dnevnim aktivnostima. 

Mogao bi biti sjajan kao Venera? 

Stoga – kratko objašnjenje. Magnituda (m) zvijezde, planeta ili drugog nebeskog tijela je mjera njegova sjaja. Što je magnituda veća, to je objekt tamniji, odnosno slabijeg sjaja. Ljestvica je logaritamska i tako definirana da je zvijezda magnitude 1 točno 100 puta svjetlija od zvijezde magnitude 6. Astronomi koriste dvije različite definicije magnitude: prividnu i apsolutnu.

Prividna magnituda je sjaj objekta kakav se pojavljuje na noćnom nebu kada gledamo sa Zemlje, a ovisi o intrinzičnoj svjetlosti objekta, njegovoj udaljenosti i slabljenju sjaja. Apsolutna magnituda opisuje intrinzičnu svjetlost koju emitira objekt. Magnituda zvijezde Betelgez je oko 0.42, a Antaresa iznad 1.

Kada će se C/2023 A3 najviše približiti Zemlji, njegova magnituda bi mogla doseći čak zasljepljujućih -0.2, što znači da bi mogao biti jedan od najsvjetlijih objekata na noćnom nebu. Ako tome dodamo efekte raspršenja svjetlosti, gdje prašina i led kometa reflektiraju svjetlost Sunca, mogli bismo svjedočiti i magnitudi od -5. 

Osim, naravno, ako ga prije toga Sunce svojim žarom (i magnitudom od –25) ne raskomada na komadiće. Puni Mjesec ima prividnu magnitudu –13, sjajna Venera –5, a Jupiter –3. 

Napomena – komet ima drugačiji sjaj od zvijezde ili planeta 

Također treba imati na umu da je sjaj kometa difuzniji od sjaja zvijezda budući da se radi o objektu u pokretu koji (potencijalno) ima rep, a ne o jednom izvoru svjetlosti. U slučaju da C/2023 A3 ostane čitav prilikom susreta s našom zvijezdom, najbolje bi ga bilo promatrati u danima prije ili nakon 13. listopada, piše Science Alert

Astronomi su prvi put uočili C/2023 A3 9. siječnja 2023. sa zvjezdarnice Purple Mountain u Kini, a nakon toga su ga 22. veljače 2023. "uhvatili" stručnjaci koji barataju teleskopom Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System (ATLAS) u Južnoj Africi.

U svome imenu ima slovo C jer se radi o otvorenoj putanji (vjerojatno će pobjeći Sunčevoj orbiti), 2023. označava godinu otkrića, a A3 pokazuje da se radi o trećem takvom otkriću u prvoj polovici siječnja (B je druga polovica siječnja, C je prva polovica veljače itd.). Osim što je izrazito sjajan, ovaj komet putuje i velikom brzinom – oko 290.664 kilometara na sat. Trenutno se nalazi negdje između orbita Saturna i Jupitera. 

Pročitajte više