Otvoren Međunarodni festival malih scena u Rijeci

Predstavom kazališta "Gavella" "Prije sna" Lade Kaštelan večeras u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku otvoren 12. Međunarodni festival malih scena u Rijeci.

Na festivalu će, do 10. svibnja, biti prikazano 12 predstava u izvedbi 11 kazališta i kazališnih skupina iz osam europskih zemalja. Hrvatsku će zastupati zagrebačko kazalište "Gavella", HNK Split i HKD Teatar iz Rijeke, a strane predstave dolaze iz Mađarske, Letonije, Makedonije, Srbije i Crne Gore, Slovenije, Belgije i Rumunjske.

Predstave će se igrati na pozornicama Hrvatskog kulturnog doma, u dvorani i atriju, dvorani "Filodrammatica", bivšoj kino dvorani "Kvarner" i u bivšoj tvorničkoj hali nekadašnje tvornice papira.

Izbornik festivala je Hrvoje Ivanković, a umjetnički direktor Nenad Šegvić. Na večerašnjem otvorenju gledatelje je pozdravio pomoćnik ministra kulture Srećko Šestan, a službeno je festival otvorio riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Na Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci na kraju se dodjeljuju nagrade "Veljko Maričić", nazvane po istaknutom riječkom glumcu iz prošlog stoljeća, za predstavu u cjelini, najbolju režiju glavne i epizodne ženske i muške uloge, za mladog glumca ili glumicu, dramaturgiju, scenografiju, kostimografiju, scensku glazbu, dizajn svijetla.

O tim nagradama odlučit će prosudbena komisija, u čijem su sastavu glumice Milena Dravić iz Beograda i Milada Kalezić iz Maribora, splitski glumac Žarko Radić, kazališni i filmski redatelj iz Sarajeva Dino Mustafić i dramaturginja i koreografkinja Željka Turčinović iz Zagreba.

Gledatelji će nakon predstava ocjenjivati svaku predstavu te će se temeljem toga dodijeliti nagrada "Dalibor Foretić". Novinska kuća "Novi list" će temeljem prosudbe svog prosudbenog tijela dodijeliti nagradu "Mediteran".

(Hina) xdsil ymć

Pročitajte više