OTVOREN ULJEPŠANI LONDONSKI TRAFALGAR SQUARE

mjesečnog "faceliftinga". L

Na trgu nekad okruženom gustim prometom sa sve četiri strane, na jednom od londonskih najprometnijih stjecišta, cesta iz 19. stoljeća koja se proteže sjevernim krajem trga ispred Nacionalne galerije popločena je i vraćena pješacima.

Velike stube sad povezuju trg s prostranim novim pločnikom, dok dva dizala osiguravaju pristup invalidskim kolicima.

Turisti koji su se u četvrtak prošetali oko podnožja stupa admirala Nelsona odobrili su novi postav. "On daje sasvim drugu dimenziju trgu", rekao je Per-Ove Andersson iz Stockholma, dok Kanađanka Linda Engel dodaje: "Meni dobro izgleda".

Izgrađen kako bi odao počast pobjedi admirala Horatia Nelsona nad Francuzima 1805. godine, Trafalgar Square privlači milijune turista svake godine, kao i navalu ljudi u potrazi za zabavom tijekom Nove godine i nacionalnih praznika.

Bio je i dom tisućama golubova, koje su hranili turisti radi slikanja u oblaku perja i kljunova sve dok londonski gradonačelnik Ken Livingstone nije zabranio njihovo hranjenje kako bi se područje oslobodilo tih, kako ih je zvao "štakora s krilima".

Trg je također privlačio horde demonstranata ispred južnoafričkog veleposlanstva za vrijeme apartheida, koji su zahtijevali oslobođenje Nelsona Mandele, kasnije prvog crnog predsjednika te države.

Postoje planovi da se postavi Mandelin kip negdje na trgu, no rasprave oko mjesta postavljanja kipa uzrokom su kašnjenja tog projekta. Izbjegavajući nesuglasice dok je službeno otvarao trg u srijedu navečer, Livingstone ga je jednostavno označio kao "trg s dva Nelsona".

Pročitajte više