otvorena ´81. godišnja izložba nagrađenih radova art directors cluba new york´

Zagrebačka gradonačelnica Vlasta Pavić otvorila je večeras u prostorijama Gliptoteke HAZU, ´81. godišnju izložbu nagrađenih radova Art Directors Cluba New York´, najstarijeg i najvećeg natjecanja na području oglašavanja i grafičkog dizajna u Sjedinjenim Američkim Državama.L

Izloženo je 212 najboljih radova na svijetu s područja grafičkog dizajna, ilustracije, fotografije, oglašavanja i novih medija (web, interaktivne tehnologije).

Radovi su odabir Ocjenjivačkog suda svjetskih dizajnera okupljenih oko Art Directors Cluba New York, a prema riječima Ive Babaje, predsjednice udruge ´Vizum´ koja je i organizirala izložbu, sama izložba pripada najprestižnijim događanjima te vrste na svijetu.

Za ovogodišnju selekciju prijavljeno je ukupno 13.000 radova iz 50 zemalja, u selekciji ih se našlo 457, a na kraju je 212 radova, koji se sada mogu vidjeti i u Zagrebu, nagrađeno Zlatnom ili Srebrnom medaljom, ili posebnim priznanjem.

Po riječima člana Ocjenjivačkog suda Davida Heastyja, Ocjenjivački je sud svih 13.000 radova trebao pogledati u samo dva dana i donijeti odluku o najboljima.

Nakon predstavljanja nagrađenih u New Yorku (u lipnju 2002.), izložba nagrađenih radova tradicionalno putuje svjetskim gradovima kao vrhunski kulturni događaj.

Iako se održava već 81 godinu ovo je prvi dolazak izložbe u Hrvatsku.

I hrvatski dizajneri već se godinama natječu za sudjelovanje na godišnjoj izložbi Art Directors Cluba New York, no ove se godine niti jedan hrvatski rad nije plasirao.

Izložba godišnjih nagrada Art Directors Cluba (u izvorniku Art Directors Club Annual Awards) utemeljena je 1921., a sastoji se od najuspješnijih radova kako globalnih marketinških agencija, tako i pojedinačnih dizajnerskih radova.

Večerašnja izložba u ´Gliptoteci´ realizirana je uz pomoć Ministarstva kulture RH, Gradskog ureda za kulturu grada Zagreba i Američkog veleposlanstva u Zagrebu, kazala je Babaja.

Izložba je otvorena do 7. veljače.

Pročitajte više