Otvorena birališta za predsjedničke izbore u Južnoj Koreji

BIRALIŠTA su otvorena u četvrtak rano ujutro u Južnoj Koreji gdje 35 milijuna birača treba izabrati novog predsjednika zemlje.

Ishod izbora neizvjestan je jer se za nasljednika dosadašnjeg predsjednika, 77-godišnjeg Kima dae Junga, natječu dva kandidata a prema predizbornim ispitivanjima 20 posto birača još je neodlučno.

Lee Hoi Chang (67), bivši sudac vrhovnog suda, kandiat je konzervativne oporbe Velike nacionalne stranke, najjače parlamentarne skupine u Narodnoj skupštini.

Protukandidat mu je 56-godišnji Roh Moo Hyun iz provladine Milenijske demokratske stranke, koju je osnovao sadašnji predsjednik Kim dae Jung. I Roh Moo Hyun je bivši pravnik koji je snažno podupirao Kimovu politiku otvorenosti prema Sjevernoj Koreji.

Nukelarni program susjedne Sjeverne Koreje i njegove moguće posljedice za sigurnost na Korejskom poluotoku bile su dominantne teme zadnjih dana izborne kampanje u kojoj su se Roh i Lee oštro suprotstavljali oko strategije koju bi Seul trebao zauzeti prema Pjongjangu.

Roh, koji je pozvao Sjevernu Koreju da obustavi svoj nuklearni program, protivi se uvođenju dodatnih sankcija i poziva Pjongjang da nastavi razgovore sa Sjedinjemim Državama.

Lee je zauzvrat oštro kritizirao Kimovu sklonost ustupcima te najavio da bi Sjevernoj Koreji trebalo ukinuti financijsku pomoć ako ova ne prekine razvoj nuklearnog programa.

Pročitajte više