Otvorena najveća hrvatska tehnološka konferencija, Microsoft Windays

DANAS je u Opatiji otvorena konferencija Microsoft Windays 2003 – mjesto povezivanja, središnji hrvatski Microsoftov skup i ujedno najveća hrvatska tehnološka konferencija.

Na ovoj, trećoj Windays konferenciji, tijekom četiri će dana predavanja održati preko 120 predavača iz Hrvatske i inozemstva, od kojih deset dolazi iz korporacije Microsoft.

Sadržaj će se paralelno odvijati u čak devet dvorana, gdje će sudionici konferencije moći pratiti više od 80 predavanja i 40 radionica podijeljenih u 9 tematskih cjelina – od administracije i upravljanja sustavima s inženjerske strane, preko arhitekture sustava i njihova razvoja, pa do sigurnosti, poslovne inteligencije, te messaginga i mobilnosti.

O interesu za konferenciju najbolje govori podatak da je za prisustvovanje konferenciji registrirano 1013 sudionika – 30% više nego prošle godine, a prijave su obustavljene tri tjedna prije samog otvaranja.

"Ovo je ponajprije hrvatska konferencija i centralno mjesto povezivanja i okupljanja Microsoftove zajednice partnera i korisnika u Hrvatskoj. Microsoftova zajednica u našoj zemlji širi se iz godine u godinu, a Microsoft trenutačno okuplja više od tisuću partnerskih tvrtki", naglasio je Davor Majetić, izvršni direktor Microsofta Hrvatska.

"Posebno smo ponosni na znanja i vještine naših IT stručnjaka koja su na svjetskoj razini, o čemu svjedoče i njihove brojne nagrade i priznanja. Microsoft Windays konferencija ujedno predstavlja i transfer najnovije, visoke tehnologije u Hrvatsku. Tijekom ova četiri dana, hrvatskim korisnicima bit će prestavljene napredne tehnologije i poslovna rješenja koja se odmah mogu implementirati kako bi pomoću informatičke tehnologije unaprijedili svoj posao i postigli nove poslovne vrijednosti", naglasio je Majetić.

Alojzije Jukić, HP Country ESG & General Manager Croatia, ispred generalnog sponzora konferencije naglasio je kako su "današnji zahtjevi koje korisnici postavljaju pred informatičku tehnologiju da bude osnovni alat za povećanje prometa i produktivnosti, ali i za kontrolu profitabilnosti, zadržavanje niskih troškova poslovanja i omogućavanje velike fleksibilnosti u poslovanju".

Kako su Microsoft i HP prošle godine potpisali globalni strateški sporazum (Microsoft HP FrontLine Partnership), Jukić je naglasio da se ovi korisnički ciljevi "u potpunosti poklapaju s osnovnim ciljem ovog strateškog sporazuma – razvijanje i isporučivanje industrijski standardnih rješenja uz nisku cijenu i visoku pouzdanost.

Osnovne prednosti koje korisnici imaju od ovog strateškog partnerstva su jedna točka odgovornosti, globalna podrška sustavima kritičnim za poslovanje, cjelovita rješenja koja su skalabilna i građena na pouzdanoj infrastrukturi te, u konačnici, nizak rizik i prihvatljivi troškovi." Komunikacijske tehnologije također predstavljaju značajan temelj konferencije i temu kojoj će se sudionici iznova vraćati.

"Nove tehnologije omogućuju sve širi spektar pristupa informacijama i njihovu iskoristivost", naglasio je Josef Vinatzer, predsjednik Uprave VIPneta, sponzora komunikacijskih tehnologija na ovoj konferenciji.

"Upravo nove tehnologije ljudima pomažu da ostvare svoj potencijal kroz povećanu mobilnost, utječu na daljnji ekonomski i društveni razvoj, te unaprjeđuju kvalitetu života i opuste korisnike svojim zabavnim sadržajima", kazao je Vinatzer. "Microsoft Windays 2003 uvest će nas u svijet najnovijih tehnoloških dostignuća, pa će i VIPnetovi stručnjaci u ova četiri dana predstaviti proizvode i usluge s kojima idemo u budućnost", zaključio je Vinatzer.

Windays Network – primjer korporacijskog portala

Sudionici konferencije ponovno će imati na raspolaganju prethodnih godina toliko hvaljeni Windays Network, posebno izgrađenu komunikacijsku mrežu koja će im omogućiti razmjenu informacija, iskustava i znanja s ostalim sudionicima konferencije.

I ove će godine Windays Network biti upotpunjen bežičnom mrežom, pa će mu se moći pristupati uz pomoć bežičnih kartica s ručnih i prijenosnih računala, kao i putem mobilnih telefona, omogućavajući tako pristup konferencijskim sadržajima iz svih dvorana, hotela, i drugih opatijskih prostora.

Windays Network posebno je zanimljiv kao primjer korporacijskog portala koji može biti postavljen u vrlo kratkom vremenu, s vrlo visokom razinom sigurnosti i funkcionalnosti.

Pod projektnim vodstvom MCS-a (Microsoft Consulting Services) Windays Network projektirale su i izgradile tvrtke ECS (sam Windays Portal i mobility dio), Integra Group (komunikacijski dio, LAN mreža, poslužitelji i stolna računala), ITCentar (e-learning dio portala, Learning Management System), Perpetuum Mobile (elektronički dućan na portalu i partnerske stranice), SPAN (Help Desk/Service Centar), te VIPnet (bežična mreža). Opremu i softver za Windays Network osigurali su Cisco, HP, Symantec i Veritas.

New Experience centar – nove tehnologije uživo

Ove godine sudionici konferencije imat će priliku upoznati se s najnovijim Microsoftovim proizvodima i tehnologijama i u okviru New Experience centra, kojega organiziraju Microsoftovi certificirani tehnički edukacijski centri, naglašavajući time važnost dobre edukacije pri korištenju informacijskih tehnologija.
U New Experience centru posjetitelji će se moći upoznati s proizvodima kao što je Smart Phone, Tablet PC (Windows XP Tablet Edition), novi Microsoft Office System, Exchange 2003 (Titanium) i Window Server 2003.

Pročitajte više