Ovo je fotografija plastične boce stare 50 godina

Foto: Burnham Coastguard/Facebook

PLASTIČNA boca potrošenog deterdženta, stara najmanje 47 godina, pronađena je na plaži u Engleskoj.

To samo po sebi zaista ne bi bila vijest da grafički dizajnirano ime i promotivna poruka ovog sredstva nisu gotovo potpuno očuvani.

Naime, boca koja "i dalje izgleda gotovo nova", kako je u objavi na Facebooku napisala Obalna straža Burnhama, stara je najmanje 47 godina. Kako to znamo? 

Natpis na boci sredstva Fairy Liquid otkriva da je bila u prodaji prije nego je u Velikoj Britaniji uvedeno decimalno računanje funte, što se dogodilo tek 1971. 

Boca je pronađena pri čišćenju naplavljenog otpada s plaže Brean pored obalnog mjesta Burnham-on-Sea. 

Nekim vrstama plastičnih boca treba i do 450 godina da se razgrade

"Jučer smo ostali zapanjeni koliko je smeća plima naplavila na plažu u zadnjih par dana... Čuvar plaže kaže da je pokupio mnogo različitih predmeta, uključujući cipele i plastiku. Pronašao je čak i bocu Fairy Liquida koja je stara najmanje 47 godina! Boca je plutala u našim vodama, a i dalje izgleda gotovo novo", stoji u objavi na Facebooku, a u nastavku se objašnjava zašto je plastični otpad opasan za okoliš i poziva ljude da ne bacaju plastični otpad na plažu ili u WC školjku, već u posebne kante za otpad. 

Nekim vrstama plastičnih boca treba i do 450 godina da se razgrade, piše Guardian. Samo Velika Britanija proizvede više od 170 milijuna tona otpada godišnje, od čega veliki dio otpada na ambalažu za hranu. Reciklira se samo trećina plastičnog otpada.

Ljudi su toliko zatrpali planet plastičnim otpadom da mikroplastična vlakna pronalaze u školjkama, vodi iz vodovoda, čak i medu, šećeru i kuhinjskoj soli. Zdravstveni utjecaj mikroplastike na ljudski organizam još uvijek je slabo utvrđen, piše Guardian.

Pročitajte više