Ovo su prosječne plaće nastavnika, iznose preko 7000 kuna neto bez prijevoza

Foto: Robert Anic/PIXSELL

POSLJEDNJIH se tjedana mnogo raspravlja o plaćama učitelja i profesora. Pokušalo se otvoriti raspravu i o plaćama sindikalnih čelnika, no oni ne samo da su uzvratili nervozom, nego su svoje plaće odbili otkriti javnosti. 

No zato je mnogo polemike bilo o plaćama nastavnika. Sindikalisti, a i dio nastavnika, tvrdili su da je izračun prosječnih neto plaća nastavnika od 7100 kuna kriv "jer uključuje i naknadu za prijevoz koja nije dio plaće". 

Portal srednja.hr stoga je zamolio Ministarstvo da pojasni detalje izračuna plaća.

"Plaću zaposlenika škola čini osnovna plaća i dodaci na osnovnu plaću. Dakle, iznosi o prosječnim isplaćenim plaćama sadržavaju i dodatke na plaću koji su ugovoreni važećim kolektivnim ugovorima (dodatak od 13,725%, prekovremeni rad, dodatak za rad u smjenama, dodaci za rad u posebnim uvjetima rada i drugi)", kažu iz Ministarstva. 

Napominju da u iznose prosječnih plaća nije uključena naknada za trošak prijevoza kao ni iznosi materijalnih prava poput jubilarnih nagrada, otpremnina i pomoći.

"Iskazane prosječne plaće odnose se na učitelje i nastavnike koji imaju VSS i koji rade puno radno vrijeme. Dakle, u navedene iznose nisu uključene plaće ravnatelja", pojašnjavaju.

U prosječnih 7100 kuna nije uračunat prijevoz

Iz Ministarstva su srednjoj.hr otkrili i koliko su, prema sustavu Centraliziranog obračuna plaća, iznosile plaće učitelja i nastavnika koji imaju visoku stručnu spremu i rade puno radno vrijeme u prvih šest mjeseci ove godine. Radi se, dakle, o plaćama s dodacima, ali bez naknada za prijevoz, a u prosjek nisu uključene plaće ravnatelja.

Prosječna plaća u siječnju iznosila je 9.869 kn bruto, odnosno 7.107 kn neto.

U veljači 10.103 kn bruto, odnosno 7248 kn neto.

Prosječna plaća učitelja i nastavnika u ožujku je bila 10.106 kn bruto, odnosno 7251 kn neto.

Učitelji su u travnju prosječno zaradili 9.893 kn bruto odnosno 7.122 kn neto.

U svibnju je taj iznos bio 10.032 kn bruto, odnosno 7.205 kn neto, a u lipnju su prosječno zaradili 9.766 kn bruto odnosno 7.047 kn neto.

Naravno da ovo ne znači da svi nastavnici imaju plaću veću od 7000 kuna, ali znači da značajan broj nastavnika ima preko 7000 kuna 

Jedan od razloga zašto su prosječne plaće više od početničkih je i taj što se zaposlenicima plaća svake godine rada povećava za 0,5%, a većina zaposlenih ima dosta godina staža, piše srednja.hr.

Prema istraživanju TALIS, hrvatski učitelji prosječno imaju 15 godina iskustva, a od toga 11 godina u osnovnoj školi u kojoj su trenutno zaposleni, dok nastavnici u srednjim školama u prosjeku imaju 16 godina staža, a od toga su 14 godina proveli na trenutnom zaposlenju.

Prosječna plaća naravno, ako to još uvijek treba pojašnjavati, ne znači da svi nastavnici imaju toliku plaću. Značajan broj učitelja ima plaću manju od oko 7000 kuna neto, što je pokazao i velik dio platnih lista koje su nam slali učitelji i koje smo objavili. Prosječna plaća nastavnika znači točno ono što i piše - prosjek svih plaća nastavnika. 

No ono što sasvim jasno govori taj prosjek jest da dio učitelja, pokazuju to podaci po mjesecima koje je proslijedilo Ministarstvo obrazovanja koje inače podržava zahtjeve učitelja, ima plaće koje su veće od 7000 kuna. Iz toga su, valjda napomenuti još jednom, izuzete plaće ravnatelja škola. I dok se pojavljuju novi podaci koji demantiraju sindikate, odgovora na pitanje zašto bolji učitelji ne bi zarađivali više od onih lošijih, koje smo postavili sindikalcima na prošlotjednoj presici nego se povećanje zahtijeva za sve jednako, još uvijek nema. 

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Pročitajte više