Pakistanski predsjednik Musharraf pred ostavkom?

PAKISTANSKI predsjednik Pervez Musharraf nastoji opovrgnuti sve glasnije špekulacije o tome da je njegova ostavka pitanje dana.

Među listovima koje prenose te informacije je i londonski Financial Times, koji je, citirajući vladine dužnosnike i predsjednikove bliske suradnike, objavio kako se Musharraf sprema odstupiti prije ponedjeljka. Tada je, naime, zakazana sjednica parlamenta na kojoj će se raspravljati o njegovom opozivu.

Pakistanska narodna stranka (PPP), Pakistanska muslimanska liga Nawaza Sharifa (PML-N) i druge stranke koje tvore vladinu koaliciju su optužile Musharrafa za cijeli niz kršenja ustava te ga nastoje smijeniti pomoću parlamentarnog opoziva.

Zapadni mediji tvrde da je Musharraf shvatio da se ne može održati, te da je spreman odstupiti u zamjenu za ustupke koji se prije svega tiču imuniteta za sve kaznene procese koji bi mogli proisteći na temelju njegovih postupaka na mjestu predsjednika. Vladini dužnosnici tvrde da su Musharraf i vlada - koju čine stranke Musharrafovih političkih protivnika - o tome već postigle načelan sporazum, a što Musharraf najoštrije opovrgava.

Pregovori se sada uglavnom vode oko pitanje da li će Musharrafu biti dozvoljeno da ostane u Pakistanu ili će otići u izgnanstvo, pri čemu se spominju Dubai, Turska, Velika Britanija i SAD.

Musharrafu, koji se smatrao jednim od ključnih saveznika SAD, je položaj oslabio nakon što su stranke koje podržava poražene na parlamentarnim izborima u veljači. Položaj je još više oslabio kada se ispostavilo da  vojska, čiji je formalni zapovjednik bio do prošle jeseni i uz čiju je pomoć i došao na vlast u puču 1999. godine, nema namjeru intervenirati u spor s vladom.

New York Times, pak, piše da bi Musharrafov odlazak mogao produbiti krizu, odnosno izazvati raskol u vladajućoj koaliciji. Liberalni PPP i konzervativna PML-N se još nisu dogovorili tko bi trebao biti izabran na Musharrafovo mjesto.

R.R.

Pročitajte više