Pala cijena opijuma, afganistanski seljaci očajni

NAJPRODUKTIVNIJA djelatnost u Afganistanu, proizvodnja opijuma, ugrožena je zbog najvećeg pada cijena u posljednjih 10 godina zbog čega tamošnji seljaci počinju uzgajati druge kulture, piše u UN-ovom izvještaju.

Opijum je glavni izvor financiranja talibana, ali i afganistanskih seljaka koji ionako žive na rubu gladi stoga međunarodne snage imaju politiku "ne miješanja" u tu djelatnost. No, američka vlada i UN su dosad donirali sredstva kako bi poticali tamošnje farmere na proizvodnju drugih "legalnih" sadnica. Njihov trud konačno je urodio plodom, ali najviše zahvaljujući drastičnom padu cijena. Naime, tržište je prezasićeno stoga je uzgoj te ilegalne supstance ove godine pao za 22 posto. Cijena opijuma pala je za 40 posto zbog čega je oko 800 tisuća Afganistanaca ostalo bez prihoda.

"Talibani mogu uskladištiti ograničenu količinu opijuma u pećinama. Opskrba je prevelika, stoga njegova privlačnost opada", kaže čelnik UN-ovog ureda za drogu i kriminal u Afganistanu Jean-Luc Lemahieu.

Poljoprivredni poticaji jednako važni kao vojna ofenziva

Svejedno, zalihe opijuma u Afganistanu su ogromne. Prema UN-ovom izvještaju, svjetska godišnja potražnja za glavnim opijumskim proizvodom, heroinom iznosi oko 5.000 tona. Afganistan skladišti barem duplo veću količinu.

Kako bi borba protiv talibana bila učinkovitija, američka i britanska odlučile su razviti nove programe za afganistanske seljake koji dio svojih opijumskih prihoda moraju davati talibanima. Prije početka sezone sadnje, farmeri dobivaju vaučere za kupnju jeftinog sjemena žitarica i voća. UN ide toliko daleko da ističe kako je program seoskog razvoja u Afganistanu jednako važan kao i vojna ofenziva u toj zemlji.

"Seljake ne treba podmićivati kako ne bi proizvodili drogu, jer tržište već radi taj posao", piše u izvještaju.

Pročitajte više